”Det kan hända att vi någonstans hittar en annan lösning”

Göteborg Protesterna på Spannlandsgatan har inte gått obemärkt förbi. Familjebostäders styrelse överväger nu om det finns vägar så att fler boende kan bli nöjda.

Ungefär 75 procent av de boende har gett sitt medgivande till den planerade renoveringen på Spannlandsgatan 10­-16, enligt hyresvärden Familjebostäder.

– Men samtidigt har ett antal hyresgäster reagerat mot upplägget, hyresnivåer och sådant. Vi har fått in en del synpunkter och namnunderskrifter, säger bolagets kommunikationschef Katrin Amgarth.

Läs ocksåProtester inför upprustning i HögsboHyresgästerna Lotta Klemensson, Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson utanför huset som ska renoveras på Spannlandsgatan.

Därför har Familjebostäder tills vidare valt att avvakta med att ta ärendet vidare till hyresnämnden. Det är annars ett nödvändigt steg om renoveringen ska kunna starta trots att alla hyresgäster inte har godkänt den.

I stället ska frågan först diskuteras i bolagets styrelse.

– I och med att så pass många synpunkter har kommit in så har vår styrelse blivit involverad. Samtalen handlar om hur vi kanske kan komma bättre överens. Om det är något vi kan göra så att fler blir nöjda, säger Katrin Amgarth.

Läs också"Kändes som väl förankrat"

Samtidigt poängterar Familjebostäder att nuvarande uppgörelse kring renoveringen är vad som gäller tills vidare. Byggstart planeras preliminärt till årsskiftet.

– Vi har förhandlat hyran och den ligger fast. Men det hänger på var vi landar i våra samtal nu. Det kan hända att vi någonstans hittar en annan lösning på detta.

De starka reaktionerna, som kom först efter att samrådsförfarandet hade avslutats, har förvånat Familjebostäder.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

– Vi tyckte att vi hade gjort det vi brukar och ska göra. Vi bjöd in till samråd där alla som ville kunde delta. Så här efteråt har vi konstaterat att vi borde ha gått ut på ett annat sätt, säger Katrin Amgarth.

Läs också Egna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp” Barbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.