Annons

”Kändes som väl förankrat”

Göteborg Enligt Hyresgästföreningen har processen på Spannlandsgatan följt de regler och riktlinjer som finns. Motståndet i efterhand har därför förvånat.

Hyresgästföreningen i region Västra Sverige tar numera alltid upp frågan om ett möjligt nollalternativ vid förhandlingar inför en renovering.

När det inte var aktuellt på Spannlandsgatan återstod en värdering efter bruksvärde, eftersom det ändå blir avgörande vid en eventuell framtida prövning i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kan tyckas fyrkantigt, men så ser lagstiftningen ut. Jag har som förhandlare inga som helst problem med att förklara hyresöverenskommelsen. Jag kan förstå att man tycker att det är högt. Men vi utgår ifrån en låg nivå i ett relativt attraktivt område, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lennart Johansson.

Annons

Han ser inga brister i hur själva processen kring Spannlandsgatan har gått till. Tvärt om är han förvånad över att reaktionerna vuxit sig så starka först efter att uppgörelsen blivit klar.

– Jag var med och informerade samrådsgruppen tillsammans med Familjebostäder. Vi presenterade resultatet, och hörde inga protester. Det kändes som att det var väl förankrat, säger han.

Läs ocksåProtester inför upprustning i HögsboHyresgästerna Lotta Klemensson, Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson utanför huset som ska renoveras på Spannlandsgatan.

Däremot är det enligt Hyresgästföreningen rimligt att ställa högre krav på återhållsamhet hos de kommunala värdarna, i synnerhet inom Framtidenkoncernen i Göteborg.

Annons

– En fastighetsägare kan alltid ta initiativ till en nollhyreshöjning. Om Bostadsbolaget anser sig kunna det så är det konstigt att inte Familjebostäder kan hitta en lösning, säger Lennart Johansson.

Läs också "Det kan hända att vi någonstans hittar en annan lösning" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.