”Det ska inte gå att göra kraftiga hyreshöjningar”
– Jag tycker vi lyckats skapa ett bra förslag som ger oss ett hyrestak, som kanske är bättre än det gamla taket när allmännyttan hade en hyresnormerande roll. Hyrestaket är viktigt för hyresgästernas trygghet, säger Bo Nilsson.
I Kochs förslag, avskaffas de kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll och hyrorna höjs med upp till fem procent om året där efterfrågan är stor. Förslaget har fått mycket kritik av Hyresgästföreningen som menar att efterfrågestyrda hyror leder till segregering och utslagning.
Men i Hyresgästföreningens eget förslag slopas också dagens hyrestak. Istället kommer förhandlade hyror att utgöra normen oavsett om hyresvärden är privat eller kommunal. Och någon övre gräns för höjningarna finns inte, det är bruksvärdet som styr.
Bo Nilsson tror inte att den nya modellen kommer att medföra hyresstegringar. Tidigare har de privata kunnat höja mer än allmännyttan i enlighet, upp till fem procent mer än en likvärdig lägenhet inom det kommunala bolaget. Den möjligheten tas bort och istället talar förslaget om att hyran inte får vara mer än ”obetydligt högre”.
- Det är därför min bedömning att det inte ska gå att göra kraftiga hyreshöjningar, säger Bo Nilsson.
Han ser en del likheter med den så kallade Malmömodellen så som den redan praktiseras. Som ett skydd för hyresgästerna föreslås i stället att den nya hyran ska fasas in under en tidsperiod som bestäms av hyresnämnden, som längst tio år.
– Höga höjningar kommer därför inte att slå igenom med detsamma utan trappas in. Så är det redan i Malmömodellen.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.