Annons

Dina krukväxter säger vem du är

Malmö Är du en rödblommig begonia, en plastormbunke eller en skir fjädersparris? Malmöbon Sandra Neergaard-Petersen har skrivit om vad krukväxter säger om sina ägare.
Växtnörd. Gröna växter är lika med hög status, medan blommande begonior är låg status. För att inte tala om plastblommor. Sandra Neergaard-Petersen, som har skrivit en uppsats om krukväxter och identitet, menar att ens krukväxter säger något om vem man är. Framför allt är de en tydlig klassmarkör. , Goda grannar. En stickling är en gren som skär av, sätter i jorden och vips har man en ny planta. Sandra skänker bort sticklingar i trapphuset. ,

Ta gärna en stickling! Redan i en av trapphusets fönsterkarmar möts vi av små pelargonplantor som längtar omsorg, sommar och ny ägare. En halv trappa upp i hyreshuset i Malmö bor Sandra Neergaard-Petersen.
När hon inte skänker sticklingar till grannarna studerar hon etnologi och mer specifikt krukväxter och framför allt vad de säger om sin ägare.

Själv har Sandra en hel uppsjö med växter i lägenhetens två fönster, som vetter ut mot gatan. I vardagsrummet står dessutom de stora växterna på olika piedestaler runt omkring soffan. Stora växter som små, alla har hon själv drivit fram från sticklingar eller skott som hon har fått eller tagit. Några har hon snott utan att fråga, som klängrankan som växer runt vardagsfönstret. Den kommer från en stickling som hon knipsade av från en växt på Swedbank och skottet från en annan klätterväxt tog hon på ett högskolebibliotek när personalen tittade bort. Andra har hon fått från äldre damer under sin tid i hemtjänsten.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Att varje växt har en egen historia är viktigt. Och även om elefantörat inte är från hennes barndom påminner den henne om den.
– De är inte bara växter utan var och en är ett minne, de bär på en historia som betyder något för mig, säger Sandra.

Hon vattnar med en brun platskanna, plockar vissna blad varje dag och när hon nu ska studera i Zagreb i en termin har andrahandshyresgästen fått en lång skötsellista.
– Det var villkoret när jag skulle hyra ut. Att hyresgästen kunde sköta om mina växter också, säger hon och skrattar.

Annons

Men tillbaka till det där med identitet. Att Sandra har gröna bladväxter och inte vilka växter som helst ser hon som en stark medelklassmarkör. Krukorna ska helst vara i terrakotta med en viss patina eller i någon udda keramik. Att ha tid att vårda och driva upp egna växter är status idag, precis som surdegsbakande och handarbete.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

– För mig handlar det om att hävda mig som intellektuell, säger Sandra, som själv inte har vuxit upp i ett akademiskt hem.

Att köpa en begonia eller en saintpaulia i mataffären är å andra sidan helt otrendigt och dessa blommor signalerar också något annat, vilket hon skriver om i sin uppsats ”Plastblommor, torra blad och ’crazy plant ladies’”.
– Jag tror att den typen av blommor fortfarande förknippas med äldre personer.

Annons

Stora gröna växter var från början förbehållet den borgerliga klassens stora salonger. När krukväxterna väl hittade in i arbetarhemmen under folkhemsbyggandet förlorade de samtidigt sin status i de högre klasserna. Under 70-talets gröna våg blev det modernt igen och nu är det en ny generation som sätter trenden.   

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Saker ska få ta tid. Det är en process att se en liten stickling växa. Det handlar om ett motstånd mot det snabba i dagens samhälle. Och det handlar också om att lyfta fram traditionellt kvinnliga värden, säger Sandra Neergaard Petersen.

Fakta: Sandra Neergaard-Petersen

Bor: I en etta på 44 kvadratmeter nära Nobeltorget i Malmö. Månadshyra: 5 200 kronor.Sticklingtips: Kolla med äldre släktingar, köp växtböcker på loppis, lyssna på Odla i P1, gå på växtloppis, hitta likasinnade i sociala medier, ordna sticklingbytarfest.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.