Annons

Dödsbränder ökar trots säkrare cigaretter

Nyheter För ett år sedan infördes krav på självslocknande cigaretter. Hoppet var att dödsbränderna skulle minska rejält. Det har de gjort i Norden - men inte i Sverige.
Foto: Anna Rytterbrant
Rökning inomhus fortsätter att orsaka dödsbränder i Sverige.

Sedan den 17 november 2011 måste alla cigaretter som tillverkas, importeras eller säljs i EU ska vara självslocknande.

Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, var drivande bakom EU-kravet och målet var att minska antalet dödsbränder. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men så har det inte blivit. I alla fall inte här.

– Det här första året har inte uppfyllt de förhoppningar vi hade. Fler har omkommit i bränder nu än vid motsvarande tid förra året, och andelen med rökningsrelaterade orsaker ligger på ungefär samma nivå som tidigare, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Det här förbryllar myndigheterna, särskilt som grannländerna har haft en helt annan utveckling sedan krav på självslocknande cigaretterna infördes där.

Annons
Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.

– Vi har ingen förklaring till varför det är så, vi är väldigt brydda.  Särskilt i Norge har man sett en väldigt kraftig minskning av dödsbränder och de rökningsrelaterade är betydligt färre än tidigare, säger Anders Lundberg.

Fram till oktober i år har 93 personer i Sverige omkommit i bränder. Under samma period förra året dog 79 personer i bränder. Den absolut vanligaste platsen är i bostaden och den vanligaste kända orsaken är alltså rökning.

Ofta handlar det om att rökaren råkar somna eller är påverkad av alkohol eller mediciner. Den glödande cigaretten tappas ner i kläderna, soffan eller sängen. 

Läs ocksåRisk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökatElcykel och rubriker om batteribränder.

Om cigaretten ganska snart slocknar av sig själv kan det förhindra att något annat fattar eld. 

Annons

Ofta är det ändå svårt att fastställa brandorsaker. Runt 40 procent har fastställts som rökningsrelaterade i Sverige, men ännu fler har okänd orsak. Bland de med okänd orsak kan det finnas en varierande andel som också beror på rökning.

– I år har vi haft ökat fokus på rökningsrelaterade bränder och det kan vara så att man har gjort noggrannare undersökningar när man misstänker att rökning kan ligga bakom. Det skulle kunna förklara att andelen rökningsrelaterade bränder inte har minskat, men det är ingenting vi vet. Och dödbränderna totalt har ju ökat, säger Anders Lundberg.

Fakta: Ska släckas av sig själv

Den vanligaste typen av självslocknande cigaretter har små barriärer i papperet.
För att glöden ska ta sig förbi en barriär måste någon dra ett bloss.
Om ingen gör det ska cigaretten slockna av sig själv inom någon minut.
Innan det nya EU-kravet infördes hoppades MSB att det skulle rädda 10-15 liv per år i Sverige.

Läs också Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel” Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.