Annons

Dödsolycka får balkongbranschen att agera

Skellefteå Dåligt underhåll. Underdimensionerade konstruktioner. Olyckor och dödsfall. Nu höjs röster från oroliga fastighetsägare och hyresgäster som vill att balkonginspektioner ska göras.​

Det var i slutet av maj som en tragisk balkongolycka skedde i Skellefteå. Just efter olyckan sa Monika Lundberg, vd på Fastighetsägarföreningen Norrbygden, att hon skulle ta tag i detta och uppmana sina m medlemmar att se över sina balkonger. Den lokala balkongtillverkaren Lööve balkonger i Skellefteå har sen olyckan också märkt att allt fler hör av sig för ratt få sina balkonger kontrollerade.

Annons
– Jag har varit och gjort besiktningar hos ett 15-tal olika fastighetsägare i Skellefteå sedan olyckan hände. Flera fastighetsägare och hyresgäster har hört av sig och varit oroliga, säger Björn Lundmark, säljare hos Lööve balkonger.
 
Hur är standarden på de balkonger som du tittat på?
– Många balkonger har eftersatt underhåll. Men det är inte så lätt att bara med blotta ögat bedöma säkerheten för balkongen. Man måste borra i betong och vägg för att se hur det ser ut runt fästena. Vad som är tråkigt är att det finns en lag som säger att man måste kontrollera ventilationen i en fastighet med jämna mellanrum, men det finns ingen lag som säger hur ofta man ska se över sina balkonger, säger Björn Lundmark.
 
Han anser att det är svårt att säga hur länge en balkong ska hålla.
– Det beror hur man sköter om sin balkong. Man måste även se hur balkongen är fäst i väggen och om den är tillverkad med rostbehandlad konstruktion eller galvaniserad konstruktion. Men nog ska en välskött balkong hålla upp emot 30 år, säger Lundmark.
Även branschorganisationen Svenska Balkongföreningen, som arbetar med att öka tillverkningskvalitén hos medlemsföretagen, har uppmärksammat olyckan i Skellefteå.
I samband med nybyggnad av ett hus görs omfattande kontroller av en kvalitetsansvarig person som byggherren anlitar. Den kvalitetsansvarige ska vara godkänd av kommunen och ha kunskaper om byggande. Nyligen uteslöts ett etablerat balkongbyggarföretag från branschorganisationen efter att man på en besiktning upptäckte underdimensionerade balkonger som kunde ha resulterat i att räckena lossnat.
 
Michael Wickell, ordförande i Svenska Balkongföreningen bekräftar att ett balkongbolag har uteslutit ur branschorganisationen.
– Ja, det stämmer, men det företaget hade inget att göra med balkongolyckan i Skellefteå.  Vi inom föreningen arbetar för att öka tillverkningskvalitén hos våra medlemsföretag. Vårt slutmål är att de boende ska kunna känna sig trygga på sina balkonger som våra entreprenörer har satt upp, säger Wickell.
Fakta.
Om man som hyresgäst är orolig för att balkongen inte är säker att vistas på ska man i första hand tala med fastighetsägaren. Om denne inte gör något, kan man som hyresgäst vända sig till hyresnämnden för få ett åtgärdsföreläggande utfärdat.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.