Annons

14-åring föll från balkongen – värden dömd för tredje gången: ”Ska överklaga”

Ludvika Golvet gav vika och 14-åringen fick svåra skador när han föll från balkongen. Nu har hyresvärden dömts för grovt vållande av kroppsskada – för tredje gången.
Tvådelad bild. Ena delen av bilden visar golvet på balkongen. Ett stort hål syns. Den andra delen visar byggnaden där Svea hovrätt håller till.
Foto: Polisen/ Per Carlsson, Domstolsverket
14-åringen föll sex meter när golvet i balkongen plötsligt öppnade sig under honom.

Det har nu gått över sex år sedan den då 14-åriga Ludvikapojken föll handlöst från sin balkong efter att golvet plötsligt öppnade sig under honom. Han fick allvarliga skador på ryggen och fötter efter att ha fallit sex meter.

Det rättsliga efterspelet till olyckan i september 2017 har innehållit en hel del turer.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Rättegångsfel

Drygt tre år senare, i december 2020, dömdes hyresvärden för att ha orsakat olyckan. Han överklagade domen till Svea hovrätt – som skickade tillbaka målet till Falu tingsrätt. Orsaken var att tingsrätten hade begått ett rättegångsfel.

Hösten 2022 höll Falu tingsrätt en ny förhandling och domen blev till stora delar densamma som tidigare.
Men även den här gången överklagade värden till Svea hovrätt.

Och på torsdagen kom hovrättens dom där man slår fast det som tingsrätten tidigare beslutade om: Hyresvärden döms för grovt vållande av kroppsskada med påföljden villkorlig dom plus att han ska betala en företagsbot på 300 000 kronor.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Får skadestånd

Hyresvärden ska även betala skadestånd till den i dag 20-årige mannen. Men det är fortfarande inte klart hur mycket det blir. Det handlar dels om en försäkringsfråga, dels om att 20-åringen ännu inte är färdigbehandlad.
– Han har uppgett att han känner av ena foten och det ska därför göras ytterligare en korrigering. I övrigt tycker han att det fungerar ganska bra nu, säger advokat Lars Morell som är mannens målsägandebiträde.

Struntade i sprickorna

Liksom tingsrätten konstaterar hovrätten att hyresvärden kände till att det fanns sprickor i balkongens golv, men att han struntade i att åtgärda detta.

Hovrätten pekar på att hyresvärden några månader före olyckan hade gjort en mycket noggrann undersökning av balkongen. En rimlig förklaring till att värden gjorde en sådan undersökning är att han fått kännedom om sprickorna via hyresgästerna, anser hovrätten.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering
Vid den första förhandlingen i Falu tingsrätt fick alla vittnen höras per telefon. Rättegångsfel menade Svea hovrätt och skickade tillbaka ärendet till tingsrätten.

– Nu har domstolarna tagit ställning till att NN (värdens namn) visste om att balkongen var trasig och att han inte gjorde någonting åt det. Åtalet är därmed styrkt, konstaterar Lars Morell.

Annons

Hyresvärden har hela tiden hävdat att sprickorna i balkonggolvet uppstått när personer hoppat från brandstegen och ner på balkongens golv. Men det finns inget som tyder på att ynglingen hoppade ner på golvet vid olyckstillfället. Dessutom ska en balkong ”i viss utsträckning tåla hopp”, skriver hovrätten.

Ska överklaga igen

Men rättsprocessen slutar inte med torsdagens dom. Hyresvärden kommer att överklaga den till Högsta domstolen, enligt hans advokat Björn Henriques.
– Jag känner till vad utfallet blev men har i övrigt inte hunnit läsa domen. Men klart är att vi ska överklaga den, säger Henriques.

Läs också Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.