Annons

Domstol köper inte adhd-argument – hyresgäst blir av med lägenhet efter svartuthyrning

Stockholm Ett Stockholmspar köpte en bostadsrätt för cirka 15 miljoner. Men mannen hävdade att han inte kunde bo ihop med sin fru på grund av sin adhd och därför behövde bo i sin hyresrätt. Hovrätten tror inte på mannens historia utan säger upp mannen på grund av att han har hyrt ut sin lägenhet olovligt.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyres- och arrendenämnden i Stockholm ska avgöra om Stockholm Stad ska betalat pengar till hyresgästerna.

En man som kan bo tillsammans med sin dotter och hennes familj men inte med sin fru. En bostadsrätt för cirka 15 miljoner och en adhd-diagnos. Det är några av ingredienserna när en hyrestvist prövades i hyresnämnden och senare i hovrätten.

Historien börjar 2017 när mannen flyttar in i hyresrätten i Stockholms innerstad. Men 2019 börjar grannar klaga på störningar från lägenheten. De störs av barnskrik dag som natt. Eftersom grannarna är oroliga görs en orosanmälan, enligt handlingarna i hyresnämnden.

Samtidigt hittar hyresvärden en annons som visar att lägenheten har hyrts ut för 20 000 kronor från 1 oktober 2019. Enligt hyresvärden bekräftar en granne att en barnfamilj bor i lägenheten och betalar 20 000 i hyra.

En barnfamilj öppnar dörren

Det slutar med att hyresvärden skickar ett brev till mannen som står på kontraktet och ber honom sluta med den olovliga uthyrningen. Efter brevet besöker fastighetsskötaren lägenheten och när han ringer på dörren så öppnar en barnfamilj som säger sig hyra lägenheten.

Värdens efterforskningar visar då också att hyresgästen äger en nyproducerad bostadsrätt som han köpte tillsammans med sin fru för cirka 15 miljoner kronor.

Det visar sig också att frun som tidigare var skriven i hyresrätten, sedan 2018 är folkbokförd i bostadsrätten, medan mannen är fortsatt skriven i hyresrätten.

Det slutar med att hyresgästen sägs upp men vägrar flytta. Enligt hyresvärden flyttar nu dessutom hyresgästens dotter och dennes familj in i lägenheten.

Mannen ger bort halva bostadsrätten

När parterna möts i hyresnämnden bekräftar mannen att han bor i lägenheten med sin dotter och hennes familj.
Mannen erkänner också att han köpte bostadsrätten med sin fru, men visar upp ett gåvobevis och hävdar att han 2021 gav bort sin halva av bostadsrätten till sin fru.

När det gäller hyresvärdens anklagelser om att det ska ha bott en helt annan barnfamilj i lägenheten menar han att det inte stämmer.
Hans förklaring är att fastighetsskötaren som talat med barnfamiljen måste ha besökt fel lägenhet.

Han håller dock fast vid att han idag bor i lägenheten med sin dotter och dennes familj.

I hyresnämnden visar han också upp ett intyg på att han har adhd och menar att han på grund av diagnosen inte kan bo tillsammans med sin fru. Han hävdar att han inte klarar av att vara sambo med en partner under någon längre tid och därför har behov av hyresrätten.

Kan bo med dottern men inte frun

Värdens ombud ifrågasätter varför han kan bo med sin dotters familj i lägenheten men inte med frun. Mannen svarar att han inte har något emot att bo med sin dotter och dennes familj.

”Det är mellan honom och frun som skoven uppstår”

Men arsenalen av bevis hjälper inte hyresgästen. Hyresnämnden ifrågasätter inte den intygade adhd-diagnosen men tycker inte att hyresgästens historia håller, bevisen är inte tillräckligt starka.

Hyresnämndens bedömning är att mannen i själva verket bor med sin fru i bostadsrätten och att hyresgästens dotter och dennes familj i stället bor i lägenheten själva. Eftersom lägenheten har hyrts ut olovligt och att mannen har sitt boende ordnat i bostadsrätten ska kontraktet sägas upp.

Så kontrollerade värden hyresgästen

Men hyresgästen överklagar till hovrätten och när ärendet prövas tidigare i år kommer mannen med nya bevis.
Nu hävdar han att bostadsrätten ska säljas och visar upp ett förmedlingsuppdrag med en mäklare från 2022.

Hyresvärden å sin sida fortsätter att hävda att mannen inte bor i lägenheten och hänvisar till att hyresgästen bara har använt sin elektroniska passerbricka till hyresrätten sex gånger under en tvåmånadersperiod i samband med förhandlingarna i hyresnämnden.

”Handlar om taktiska dispositioner”

Hovrätten skriver att försäljningen av bostadsrätten inte skett och att förmedlingsuppdraget till mäklaren och gåvobrevet till frun framgår ”som taktiska dispositioner” från hyresgästens sida.

Hovrätten beslutar efter en samlad bedömning att hyresgästens överklagan ska avslås och att mannen ska flytta från lägenheten.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.