Annons

Dottern flyttar ihop med sin kille

Nyheter Hur bör de dela upp hyran?
Foto: Ann-Li Karlsson

Min dotter funderar på att flytta ihop med sin pojkvän. De bor i varsin etta, och funderar nu på att skaffa en större gemensam hyreslägenhet. Hur ska de fördela hyran sinsemellan? Pojkvännens lön är i princip tre gånger högre än hennes. Mitt förslag är att de bör betala i proportion till lönerna, det vill säga att han betalar tre gånger så mycket. Är detta en vettig och rättvis fördelning?
/PappaBodil Hallin
, familjeekonom Ikanobanken:
– Ja. Vanligt är att man utgår från sin disponibla inkomst och betalar i relation till den. Skulle de dela jämnt på hyran får dottern nästan inga pengar att röra sig med, vilket kan leda till skevhet i förhållandet. Annars kan man försöka hitta ett mellanting, att den ene står för fler andra utgifter. Skapa gärna ett hyreskonto dit pengar automatiskt överförs varje månad.


Mats Danielsson
, etikettexpert:
– Pappa ska i första hand låta sin dotter och eventuellt blivande svärson lösa sin ekonomi själva. Det här är definitivt inte ett beslut för honom att fatta. Man bor inte mindre för att man tjänar mindre, så delar man boendet lika ska man betala lika. De är ju trots allt inte gifta, utan testar att bo tillsammans för första gången. Vid äktenskap är det ett helt annat läge med större gemensamt ekonomiskt ansvar.


Charlotte Sander
, relationsexpert:
– Det enklaste är att slå ihop sina inkomster till en gemensam pott, av vilken man betalar kostnader och utgifter. Detta ger jämvikt i förhållandet – då spelar inte den enes inkomst någon vikt, man satsar tillsammans. Viktigt är även att genast upprätta ett samboavtal, både för tryggheten när man lever ihop men också om man skulle besluta sig för att dela på sig. Låt inte ekonomiska frågor stå i vägen för kärleken!


Fakta: Dilemmat

Varje månad ger olika experter och andra personer sin syn på läsarfrågor som inte har några enkla svar.

Skriv till Hyresakuten: Hem & Hyram Box 7514, 103 92 Stockholm eller e-posta hyresakuten@hemhyra.se


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.