Annons

Edward Blom till attack mot hyresmarknaden: “En katastrof”

Nyheter Matprofilen Edward Blom är inte nöjd med den svenska hyresmarknaden. I “Breaking News” går han till attack mot systemet. “Jag är emot hela idén.”
Foto: Kanal 5

Det var när tv-profilen och matkännaren Edward Blom gästade “Breaking News” i Kanal 5 som han förklarade att han ville se en avreglering av den svenska hyresmarknaden. 

Han deltog i programmet i en panel som diskuterade Systembolaget, men efter den diskussionen fick Edward Blom möjlighet att prata om några andra svenska förbud som han ogillar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På en topplista över svenska förbud han helst ser försvinna låg “Förbudet att hyra ut lägenheter i sin fastighet till valfritt pris” på en tredje plats. För Hem & Hyra utvecklar han sitt resonemang.

– För det första är det ett problematiskt inskränkande av den personliga friheten att om man äger ett hus inte få hyra ut lägenheterna i det till vem man vill till vilket pris man vill.

Detta, menar han, ligger bland annat till grund för att det finns så få hyresrätter idag, och att så många omvandlats till bostadsrätter.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Detta är en katastrof. Hyresrätter är extremt mycket bättre än bostadsrätter, men ingen kan längre få tag i några. I Stockholm måste man ha mycket stora tillgångar, utöver detta ta enorma miljonlån för att köpa en bostadsrätt och därmed ta extrema ekonomiska risker.

Annons

Han är dessutom kritisk till bostadsrättsföreningar, och deras förmåga att ta hand om lägenheterna.

– Fastigheterna sköts betydligt sämre av oss amatörer i bostadsrättsföreningar. Ingen har tid att engagera sig, jag tror bara det är en tidsfråga tills det första huset faller ihop för att så många bärande väggar tagits bort utan att någon haft koll.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Hur ser du på Hyresgästföreningens arbete?

– Det är ju en intresseorganisation för de lyckliga som bor i hyresrätt och dess primära uppgift är att lobba för dem – vilket den säkert gör bra. Men för alla oss andra som aldrig får någon hyresrätt har ju Hyresgästföreningens arbete varit mer till men än nytta.

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, blir lite förvånad över Edward Bloms uttalanden.

– Jag tror det bottnar i okunskap kring hyresförhandlingssystemet, säger han.

Annons

– Hyresregleringen avskaffades 1974 och den ersattes inte med en ny reglering, utan en modell där parterna får förhandla om hyran på ett rättvist sätt.

Edward Bloms beskrivning av Hyresgästföreningen håller han inte heller med om.

– Vi är en konsumentskyddsförening både för hyresgäster och presumtiva hyresgäster. Vi jobbar för allas rätt till en bostad till en rimlig kostnad. Vi får kanske bjuda in Edward Blom, det ska vi nog göra.

Fotnot: ”Breaking News” sänds på Kanal 5 måndag–torsdag.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.