Efter 15 års ovisshet – nu vill Uppsalahem riva Annikas hus: ”Är det skrämskott igen?”

Uppsala Rivning, renovering och nybygge. Det är Uppsalahems senaste besked om framtiden för kvarteret Idun i Uppsala. Men hyresgästerna är luttrade och tar inte ut något i förskott.
Halvkroppsporträtt på Annika Hymark som har vitt axellångt hår, bruna solglasögon och brun jacka. I bakgeunden syns en ljust snadgul putsad fasad, ett räcke i metall, en cykel och buskar. Uppsalahem vill riva Annika Hymarks hus i kvarteret Idun i Svartbäcken i Uppsala.
Foto: Petra Marandi Roos
Annika Hymark bor i ett av de hus i kvarteret Idun i Svartbäcken i Uppsala som Uppsalahem vill riva. Bolaget vill använda marken till att bygga nya bostäder.

Narcisser i vitt, gult och orange blommar glatt utspridda i gräsmattan längs Svartbäcksgatan. Fönsterkarmarna på de sandfärgade tvåvåningshusen har inte längre flagnande färg, utan lyser i vitt. Uppsalahem fick till slut krav från kommunen på att fixa dem och gjorde det förra året.

När Hem & Hyra var på besök sommaren 2019 var intrycket ett bortglömt bostadsområde som Uppsalahem lät förfalla i väntan på bättre tider. Nu har bostadsbolaget till slut – på nytt – fattat beslut om kvarteret Iduns framtid. Två hus ska rivas; ett av hyreshusen och ett där det finns ett stödboende. Två bostadshus och huset där samlingslokalen och Galleri Svärtan finns blir kvar och renoveras. Dessutom ska Upppsalahem bygga fyra nya hus med omkring 140 lägenheter. De kommer att stå tätare intill varandra och vara betydligt högre än de två hus som rivs för att göra plats åt dem. En stor del av innergården och gräsmattan med narcisserna försvinner.

Läs ocksåDeras uterum hotas av rivning - och hyresgästerna kan tvingas stå för notan: ”En jäkla röra”En äldre man i en orange jacka som står i ett uterum, samt en mindre infälld bild som visar uterum i ett bostadsområde sett från ovan.

”Blir det något den här gången?”

Annika Hymark har bott i sin lägenhet i 22 år. Hennes hus är ett av de två som ska rivas. Om planerna blir verklighet kommer Uppsalahem hjälpa henne att hitta en annan lägenhet.

– Just nu känner jag ingenting, eftersom vi inte fått mer information än det här lilla. Första gången, för många år sen, blev man väl lite nervös när man fick höra’t, men sen blev det en gång till. Nu går man liksom bara och väntar – blir det något den här gången eller är det skrämskott igen? säger hon.

Hon berättar att hon fick information om planerna genom att hennes syster och svåger prenumererar på Upsala Nya Tidning, som publicerade en artikel.

Läs ocksåHyresgäst renoverade lägenhet – tvingas betala 105 000 kronorRenovering - kostade 105 000 kronor för hyresgäst

– Samma bild som var i tidningen hänger också i trappuppgången, säger Annika.

En tvådelad huskropp i två våningar, med sandfärgad putsad fasad. Framför den buskar och en gräsmatta. I förgrunden narcisser i vitt och gult med orange mitt. Uppsalahem vill riva två av husen i kvarteret Idun i Svartbäcken i Uppsala för att få plats att bygga nya bostadshus.
Den här huskroppen är en av två som Uppsalahem vill riva för att få plats att bygga nya hus med fler lägenheter.

Få gick på informationsmöte

Kommunen ordnade ett drop-in-informationsmöte i Tunabergsskolan i början av mars, men enligt Annika Hymark var det bara ett par av hennes grannar som gick dit.

Varför då?
– Vi har ju varit med förut. Jag tror inte att folk var så intresserade av att sitta en tredje gång och lyssna på vad planerna är. Jag tror första gången vi fick veta att något skulle hända var 2007. Men då var väl planen att alla hus skulle rivas, säger hon.

Läs ocksåBoende protesterar: ”Trötta på att vara bankomat”

Hon skulle ändå önska mer information från Uppsalahem. Bolaget skickade ut ett brev i januari. I det stod det att hyresgästerna inte påverkades i dagsläget och skulle få information i god tid innan något som påverkade dem hände.

Annika Hymark tycker att det är synd att bolaget vill riva husen och minska grönytorna runt omkring.

– Uppsalahem gör ju så, river och bygger nytt med fler våningar, för att få in mer pengar. Men jag tycker att det är mysigt här. Och det finns inte så många gamla områden kvar nu, säger hon.

Grannarna odlar egna grönsaker

Hon upplever att Uppsalahem inte har lagt så mycket tid på skötseln av området. Samtidigt har hyresgästerna haft mer frihet att påverka sin närmiljö.

– Folk odlar egna blommor, rabarber, tomater och allt möjligt utanför dörren. Och tycker man att någon buske blir för hög, för att man får in tvestjärtar genom fönstret, kan man passa på när någon är här och klipper gräset och be dem beskära den, säger Annika.

Hennes lägenhet var nyrenoverad efter en brand och en vattenläcka när hon flyttade in för 22 år sen.

– Sen dess har jag inte fått något åtgärdat utom om det handlar om el eller vattenskador, säger hon.

När fönstren skulle renoveras förra året var hennes lägenhet en av de som gjordes klart tidigt på hösten. Hon berättar att de fick instruktioner att lämna fönstret öppet över natten för att det skulle torka. Annika fick låna två värmefläktar för att hålla temperaturen uppe.

– Det var lite kyligt i september. Men de gjorde klart de sista lägenheterna precis före jul. Jag hade grannars kaniner och hundar här och folk som sov i min soffa för att de inte skulle frysa, säger hon.

Översvämningar återkommande problem

En av hyresgästerna Hem & Hyra träffade i kvarteret Idun sommaren 2019 var Maj Landsberg, som bott i sin lägenhet i 25 år. Hon tycker att det största bekymret under väntan på besked om kvarterets framtid har varit alla översvämningar och vattenläckor, framför allt i källaren. Hon berättar om ett tillfälle då det var vatten i källaren ”upp på stövelskaften” som det dröjde innan Uppsalahem åtgärdade.

– För min del tror jag att min långdragna lunginflammation har påverkats av översvämningarna som varit, säger hon.

Hon visar en del skavanker i lägenheten som Uppsalahem inte har åtgärdat. Det har bland annat bildats en grop i köksgolvet och i taket i vardagsrummet är det någon form av sprickor.

Maj Landsberg sitter på bänken vid ingången till sin trappuppgång. Hon har gråvitthår i en kort frisyr, en grönturkos täckjacka och svart- och vitspräckliga byxor. I förgrunden ett järnräcke. Till vänster syns den sandfärgade putsade fasaden och huset mitt emot av samma typ och ett träd speglas i ett glasparti intill porten. Maj landsberg bor i ett av de hus i kvarteret Idun i Svartbäcken som Uppsalahem vill behålla och renovera.
När Hem & Hyra träffade Maj Landsberg sommaren 2019 hade framtiden för kvarteret Idun redan varit oviss i omkring tio år. Nu har Uppsalahem presenterat nya planer för kvarteret. Enligt förslaget ska Majs hus bevaras och renoveras, men hon tror att hon själv kommer att flytta till ett äldreboende eller seniorboende innan renoveringarna hinner dra igång.

Maj Landsberg har trivts i området under alla år och har bra kontakt med grannarna. Men hon tror inte att hon kommer att vara kvar och se kvarteret förvandlas.

– Jag fyller 84 nu i maj och kommer nog att flytta till något äldreboende eller seniorboende innan renoveringen drar igång, konstaterar hon.

”Tar sjukt lång tid”

Benny Enholm är förvaltningschef på Uppsalahem. Hem & Hyra frågade honom varför hyresgästerna har behövt leva i ovisshet om kvarterets framtid i över 15 år.

– Ja vad ska man säga. Det tar sjukt lång tid att få fram en ny plan. Från början när vi tittade på det var det utifrån att det skulle renoveras. Men med tiden så upptäckte vi att husen var i dåligt skick och att det fanns fina förutsättningar att skapa nya bostäder med ett trevligt läge. Så då gjorde vi ett omtag, säger han.

Men hur kommer det sig att det har tagit så här lång tid?
– Att arbeta med en plan ligger ganska mycket bortom vår kontroll. Det är stadsbyggnadsförvaltningen som har sina prioriteringar, säger han.

Kommer planerna att bli av den här gången?
– Det tror jag. Så snart detaljplanen är klar vet vi förutsättningarna. Då är det viktigt för oss att renovera de delar som ska stå kvar. Det kommer vi inte att vänta jättelänge med, säger Benny Enholm.

Planen kan vara klar i vår

Han hade hoppats att detaljplanen som behövs för att sätta igång skulle bli klar i år, men säger att det nu snarare lutar åt att det blir våren 2026.

När kommer hyresgästerna att få mer information?
– När vi vet mer. Någonting kan vi säkert gå ut med under hösten. Det är viktigt att inte lämna hyresgästerna i ett vakuum, säger han.

Benny Enholm säger att om det är möjligt att renovera på ett sätt så att hyresgästerna kan bo kvar i sina lägenheter brukar Uppsalahem numera göra det. Annars kommer de att erbjuda en annan lägenhet att bo i tillfälligt eller permanent.

Vad händer med de hyresgäster som bor i huset som ska rivas?
– Om man har ett tillsvidarekontrakt får man hjälp att hitta en annan bostad i vårt bestånd. Ingen kommer att bli hemlös, säger han.

Hyresgäster jag har pratat med tycker att det här området är väl värt att bevara. Varför behåller ni inte alla husen?
– Vi såg att skicket var väldigt dåligt. Självklart skulle man kunna renovera allting, men till en väldigt hög kostnad. Jag håller med – husen är fina. Men har vi möjlighet att tillskapa ett större antal bostäder med det stadsnära läget så är det ett alternativ jag tycker är bra för Uppsalas utveckling och Uppsalaborna, säger Benny Enholm.

En tvådelad huskropp till vänster i två våningar med sandfärgad putsad fasad och detaljer i vitt och gråmålat järnsmide. Blommade gen upp i övre vänstra hörnet och ett blommande träd till höger. Buskar och rabatter längs fasaden, en grön gräsmatta, ett blommande träd och en liten rutschkana till höger på innergården. Uppsalahem vill riva några av husen i kvarteret Idun i Svartbäcken i Uppsala. Några hus ska samtidigt bavaras och renoveras.
Uppsalahem vill spara och renovera huset där Maj Landsberg bor. Uppsalahems förvaltningschef Benny Enholm håller med om att husen är fina, men säger att de är i väldigt dåligt skick och kommer kosta mycket att renovera.

”Ska bli vackert och smakfullt”

Förslaget på vilka hus som ska behållas och vilka som ska rivas togs fram med utgångspunkten att arkitekturen i kvarteret som helhet ska kännas harmonisk.

– Mot stadssidan är det radhus och sen går det sakta upp i densitet. Det är för att det ska bli vackert och smakfullt. Om man går direkt från radhus till – pang bom – fem våningar så blir det väldigt bryskt, säger han.

Enligt Benny Enholm har Uppsalahem inte prioriterat ner den yttre skötseln i kvarteret.

– Det är inte så att vi ska ha en lägre nivå på skötseln bara för att det ska renoveras snart. Ibland är det till och med tvärtom, att är det fult utanpå får vi jobba med det vi kan i stället.

”Vi har försökt vara återhållsamma”

Han säger att Uppsalahem lagar sådant som går sönder inne i lägenheterna.

– Men vi har försökt att vara återhållsamma med andra åtgärder. Vi lägger inte gärna in ett parkettgolv som håller i 40 år om vi inte vet vad som ska ske med huset, säger han.

Han tycker inte att man ska behöva ha en grop i sitt köksgolv, som Maj Landsberg har.

– Hon får jättegärna återkomma till oss. Jag pratade med fastighetschefen och han kände inte till det här, säger Benny Enholm.

”Inte lika varmt som vanligt”

När det gäller fönsterrenoveringen säger han att rutinen är att sätta ett utstickande skydd på utsidan av fönstret och på insidan en slags plast som man bland annat kan använda för att bygga växthus.

– Det kan innebära att det inte är lika varmt som vanligt. Men det är absolut inte så att det är vidöppet. Sen kan man självklart ha synpunkter på om det är klokt att renovera fönster vintertid. Men vi gör det i året om, även om vi försöker undvika den kalla årstiden, säger han.

Benny Enholm säger att Uppsalahem åtgärdar översvämningar, läckor och vattenskador enligt konstens alla regler på samma sätt i kvarteret Idun som på andra håll. Han känner inte till att det varit återkommande problem med översvämningar i husen.

– Men det är ju ett gammalt hus som det är dags att renovera. Det kan nog ha varit flera översvämningar, det håller jag inte för orimligt. Det är inte kul att det tar så här lång tid med planarbete. Man kan inte vara nöjd med det, så är det bara, säger han.

Fakta: Så fattar kommunen beslut om vad som får byggas i kvarteret
  • För att Uppsalahem ska kunna riva och bygga nya hus i kvarteret Idun krävs att kommunens stadsbyggnadsförvaltning och plan- och byggnadsnämnd tar fram en ny detaljplan för området som beskriver vad Uppsalahem får göra.
  • Nu finns ett förslag som har varit ute på samråd. Det betyder att de som berörs av förslaget har fått komma med åsikter om det.
  • Nästa steg är att kommunen bearbetar förslaget utifrån de synpunkter som har kommit in. Därefter följer något som kallas granskning. Då finns det en ny chans för berörda att lämna synpunkter på det bearbetade förslaget. Sen kan kommunens plan- och byggnadsnämnd anta detaljplanen.
  • Efter att nämnden har antagit detaljplanen kan de som lämnat synpunkter under samrådet eller granskningen överklaga beslutet. Om ingen överklagar beslutet under en bestämd tid kan Uppsalahem sätta igång med arbetet.
Fakta: Kvarteret Idun
  • Kvarteret på Svartbäcksgatan 50 A-N är byggt 1954.
  • De fem nuvarande husen med 49 vanliga lägenheter och ett stödboende bildar två innergårdar.
  • Uppsalahem har länge haft planer på att göra om kvarteret.
  • Från 2010 fick alla som flyttade in korttidskontrakt utan besittningsskydd. Efter fyra år omvandlas korttidskontrakt till vanliga kontrakt.
  • 2012 beskrev Uppsalahem behovet av åtgärder i husen: ”Fasader, fönsterbyte, stamrenovering, trapphusrenovering, nya entrépartier, nya eldragningar, renovering av källare, ventilation- och värmesystem”.
  • 2013 stod det klart att Uppsalahem ville riva husen och ersätta dem med nya fyra- och femvåningshus.
  • 2015 gick information ut om att Uppsalahem hade varit tvungna att nedprioritera planarbetet på grund av brist på resurser hos bolaget, arkitektkonsulten och kommunen.
  • 2019 när Hem & Hyra ställde frågan till Uppsalahems dåvarande vd Stefan Sandberg sa han att det inte var säkert att husen skulle rivas.
  • 2024 renoverade Uppsalahem fönsterpartierna, efter ett föreläggande från kommunen.
  • 2025 meddelade Uppsalahem sina nya planer på att behålla tre hus, riva två hus och bygga fyra nya hus med omkring 140 lägenheter.
Läs också Irene blickar mot sin nya framtid - därför tar det årtionden att göra om miljonprogrammet Fukt och byggfel i Jessicas lägenhet – ändå vill värden höja hyran efter renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.