HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Efter år av kamp reparerar hyresvärden husen i Åmål

Åmål Med hot om vite på 100 000 kronor insåg hyresvärden att det var allvar. Nu har han satt in krafttag för att åtgärda felen i kvarteret Odengatan och Rösgatan i centrala Åmål. "Det är en riktig framgångssaga", säger Hyresgästföreningens Sune Pedersen.
Foto: Kajsa Wedberg
Kaos. I åratal har hyresgästerna på Rösgatan och Odengatan försökt få ordning i källarutrymmena. Nu har fastighetsägaren städat upp. Efter hot om kraftiga viten.

I flera år har Hem & Hyra rapporterat om fel och briser i husen i Åmål. Det har handlat om allt från trasiga tvättmaskiner och farliga elinstallationer till vattenskador, mögel och vägglöss. När så ärendet kom upp i hyresnämnden fick fastighetsägaren I & M Fastighets AB åtgärdsföreläggande. Om inte samtliga fel i två lägenheter var åtgärdade före den 18 december skulle det bli dyrt, ett vite på sammanlagt 100 000 kronor hotade ägaren. Hyresgästföreningen hade valt ut lägenheterna som pilotlägenheter, då de var de värst utsatta. Men det finns fel i samtliga lägenheter som behöver åtgärdas.

Först såg det inte ut att hända så mycket, men när ärendehandläggare Sune Pedersen, från Hyresgästföreningen, gjorde en besiktning i november hade det hänt saker. Fastighetsägaren hade då åtgärdat en hel del av de fel som stod på åtgärdslistan. Det som Sune Pedersen tidigare bedömt som ”det värsta han sett”, var då på väg att bli något helt annat. Utrymmen i källaren där det samlats bråte i åratal var åtgärdade. Tvättstugorna fixade och tvättmaskiner installerade.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

I en av de anmälda lägenheterna har golven gjorts i ordning och enligt hyresgästen själv var vägglössen nu borta efter insats av ett riktigt saneringsbolag. Tidigare hade hyresvärden satt in fällor mot silverfiskar i tron att det skulle få bort ohyran.

– Som det ser ut nu så tror jag att hyresvärden slipper vitet, säger Sune Pedersen. Han har dessutom lovat att ytterligare en person ska anställas för att göra i ordning återstående fel i husen. Men självklart kommer vi att följa upp och se till att allt blir ordentligt gjort.

Det är inte bara i de två anmälda lägenheterna som det är mängder av fel och briser. Andra hyresgäster har också rapporterat om fel i sina bostäder.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Det är lägenheter som vi kommer att lägga in i planen för åtgärder, säger Sune Pedersen. Nu hoppas vi att hyresgästerna rapporterar det som ska åtgärdas till hyresvärden. Och förhoppningen är att han ordnar det. Då slipper han böter och risken att fastigheterna sätts under tvångsförvaltning.

I&M Fastigheters ägare, Mohammed Radjaian, säger till Hem & Hyra att det ska hinna bli klart i god tid till den 18 december. Nu har han dessutom börjat med att byta tak. Han lovar att hyresgästerna ska få renoverat det som behövs framöver.

Men varför har allt tagit så lång tid?

Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.

– Det tar tid att göra totalrenovering, säger Mohammed Radjaian. Ni hoppas vi att allt ska bli bra. Vi har anlitat en annan firma också som ska renovera.

Annons

Dock är hyresgästerna fortsatt tveksamma till om hyresvärden håller sina löften. De har fört en lång och envis kamp och mötts av motstånd så många gånger att de inte riktigt vågar tro på en förbättring.

– Men de får väl bevisa att vi har fel, säger Doris Bergqvist. Det hade ju varit väldigt skönt om allt blir som fastighetsägaren lovar. Men man kan ju undra varför inget har hänt under de år han ägt husen.

 

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.