Annons

Efter morden – polis och boende träffades i Rosengård

Malmö Våldet i Malmö har skakat om samhället. Under onsdagen mötte ett tjugotal kvinnor boende i Rosengård, den lokala polisen.
Tjugo kvinnor boende i Rosengård mötte den lokala polisen för att prata om den senaste tidens våldsdåd.
Foto: Fredrik Rubin
Tjugo kvinnor boende i Rosengård mötte den lokala polisen för att prata om den senaste tidens våldsdåd.

Inledningen av 2017 har kantats av flera uppmärksammade mord i Malmö. Våldet skapar oro bland stadens invånare och många frågar sig vad det är som egentligen händer. I hyresgästföreningens lokal på Ramelsväg i Rosengård har ett tjugotal kvinnor samlats för ett möte med den lokala polisen. Under två timmar förs en diskussion som kännetecknas av öppenhet och frustration. Först ut att ställa en fråga till polisens är en nära anhörig till den 16 åriga pojke som mördades i Rosengård den 12 januari i år.
– Det har gått flera veckor nu, jag vill veta vad som händer, säger kvinnan som vill vara anonym.

Många poliser arbetar med fallet idag, det förklarar områdespoliserna Mats Svensson och Katarina Larsson som av sekretesskäl inte kan svara i detalj på vad som sker i utredning. Istället vill flera kvinnor veta vad straffet är för den som mördar någon i Sverige. När Mats Svensson svarar att det inte finns någon som sitter livet ut och att medelstraffet är omkring 15 år, skakar flera på huvudet.
– Problemet är att de kriminella inte bryr sig. Det är inget straff att sitta i svenskt fängelse. De kan sitta där inne och röka och mysa, säger Fatme.
– Den som nyss kommit till Sverige och mördat något ska bli fråntaget sitt medborgarskap och utvisas, tillägger en kvinna som vill vara anonym. En åsikt som inte delas av alla mötesdeltagare.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mats Svensson menar att ett fungerande samhälle inte kan ha olika straff för olika medborgare. Samtidigt som det är hans personliga åsikt att straffen i landet måste bli hårdare.
– Jag brukar säga att om det vore en domares dotter som blivit mördad så tvivlar jag på att straffet hade landat på omkring 10 år. Men samtidigt ser vi nu att det börjar hända saker i samhället. Straffens längd ökar i flera fall, säger Mats Svensson.
Områdespolisen Katarina Larsson instämmer och betonar att alla i samhället har ett ansvar.
– Lagstiftningen är politisk så ansvaret ligger på oss alla, poliser och hyresgäster, att trycka på med våra åsikter mot politikerna för att få till en förändring av straffen, säger Katarina Larsson.

Under de två timmarna som samtalet pågår förs diskussioner om behovet av att kunna vittna anonymt, polisens närvaro i området liksom flera personliga vittnesmål om kriminalitet i kvarteren lyfts fram. En fråga som betonas särkilt är föräldrarnas ansvar, även för de små sakerna i barnens liv.
– Vi måste alla ta ansvar som föräldrar och hålla koll på våra barn. En kvinna här i föreningen upptäckte att en affär i området sålde Red Bull till hennes tioåriga barn. Hon gick tillbaka och sa ifrån att det inte var acceptabelt, säger Seddighe Sahrabaghi som arbetar som projektledare vid hyresgästföreningen på Herrgården i Rosengård.

Annons
Läs också Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.