Annons

Eidar backar om hyreshöjning

Trollhättan Protesterna gav resultat. Trollhättans kommunala bostadsbolag, Eidar, river upp beslutet att höja hyrorna med 29 procent i snitt på Stensmedjan. "Det här är en historisk dag", säger hyresgästen Shorsh Ali.
Foto: Karin Gistedt
Shorsh Ali protest lyckades. Nu backar Eidar från sitt tidigare beslut. Hyreshöjningen efter renoveringen på Stensmedjan stannar på 20 procent i snitt.

I juli berättade Hem & Hyra om protesterna mot kommande hyreshöjning i kvarteret Stensmedjan i centrala Trollhättan. Husen ägs av Trollhättans kommunala bolag Eidar som planerar att renovera områdets 280 lägenheter. Efter renoveringen skulle hyresgästernas hyror höjas med i genomsnitt 29 procent. Det hade Eidar och Hyresgästföreningen kommit överens om.

– Beskedet om hyreshöjningen kom som en kalldusch. Flera av de som bott här länge blev förtvivlade och sa att de inte kommer ha råd att bo kvar, säger Shorsh Ali, som själv hyr en av lägenheterna sedan sex år tillbaka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att nå förändring drog Shorsh Ali igång en namninsamling. Han lyckades få 1 055 personer att skriva på en protestlista. Tidningar och tv uppmärksammade reaktionerna. Och nu har protesterna gett resultat. På ett möte igår beslutade Eidars styrelse att den genomsnittliga höjningen endast ska bli 20 procent.

– Vi har lyssnat på kritiken och oron hos våra hyresgäster och gjort en ny analys av våra förutsättningar. Genom det här beslutet får våra befintliga hyresgäster en snitthöjningen på 20 procent så länge de bor kvar. De får en så kallad kvarboenderabatt. Men när de flyttar ut och nästa hyresgäst flyttar in så blir det den 29-procentiga höjningen som gäller, säger Eidars styrelseordförande Per  Wennberg.

Så det lönar sig att protestera?

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Nja, vi hade ju en uppgörelse om höjningen med Hyresgästföreningen och den bör man respektera. Men i undantagsfall kan man göra en ny analys av läget. Och nu ger vi de befintliga hyresgästerna en kvarboenderabatt. Det här är svåra saker. Och självklart är det superkänsligt så här nära inpå ett val.

Var ni i styrelsen eniga om beslutet?

– Nej. Två moderater och en SD:are reserverade sig. De tyckte att höjningen borde ha stannat på tio procent.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Förvånade det dig? 

Annons

– Ja, mycket! Flera borgerliga partier talar ju just nu om att de vill införa marknadshyror och mycket talar ju för att det skulle ge högre hyror. Så, ja, det förvånade mig att just de ville ha en ännu mindre höjning.

Hur påverkar då det nya beslutet plånboken för hyresgästerna på Stensmedjan? Jo, för den som bor i en lägenhet på med tre rum och kök på 83,9 kvadrat, och som enligt det förra avtalet skulle ha fått en hyra på 8 085 kronor i månaden så blir månadshyran istället 7 695 kronor.

– Det känns fantastiskt bra att Eidar har lyssnat på våra protester. Nu hoppas jag att man tänker till extra vid kommande renoveringar. Och det gäller inte bara Eidar och i Trollhättan utan i hela landet. Folk måste ha råd att bo kvar även efter en renovering, säger Shorsh Ali.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.