HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Protester i Trollhättan mot stora hyreshöjningar efter renovering

Trollhättan Kommunala bostadsbolaget Eidar i Trollhättan kommer att genomföra stora renoveringar på Stensmejdan. Nu protesterar några av hyresgästerna mot de stora hyreshöjningar som följer renoveringen. En namninsamling pågår.
Foto: Karin Gistedt
Magnus Elsing, förhandlingschef för Hyresgästföreningen, menar att hyresgästerna borde få större makt vid renoveringar, för att kunna påverka priset.

Bostadsbolaget har vid informationsmöte berättat om att hyrorna efter renoveringen kommer att höjas med mellan 800 och 1600 kronor, drygt 30 procent, men det kommer att ske i en upptrappning. Ttela var först med att berätta om protesterna bland boende. Hälften av höjningen kommer direkt efter renoveringen, resten sker i etapper under fem år. Men några av hyresgästerna har nu startat namninsamlingslistor och några boende vittnar om att de inte kommer att ha råd att bo kvar efter renoveringarna.

– Protesterna visar att det finns behov av att stärka hyresgästernas ställning när det gäller renoveringar, säger Magnus Elsing, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs ocksåHyresgäster hotas av uppsägning efter protest i Högsbo

Eidar och Hyresgästföreningen har haft en samrådsprocess under lång tid för att komma fram till vilka hyror som ska gälla.

– Vi har genomfört förhandlingar och haft samrådsprocess under lång tid i samarbete mellan hyresgäster, förtroendevalda och bostadsbolaget, säger Magnus Elsing, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen.

– Man har allt för lite makt som hyresgäst om hur stora renoveringar som ska göras och vad prislappen blir. Det skulle behövas olika paketlösningar, där man som hyresgäst kan påverka vilka renoveringar som behövs och vad man kan betala, säger Magnus Elsing.

Läs också”Man kanske inte bara ska lyssna på dem som skriker högst”

Det har funnits möjlighet till olika val i de nu aktuella renoveringarna, men Magnus Elsing efterlyser större bredd där hyresgäster kan välja mellan absolut nödvändiga renoveringar till lyxigare val, vilket ska synas på hyresavierna.

Magnus Elsing säger att det ovanliga i det här fallet är att det är ganska lång infasning av den nya, högre hyran.

– Men det förtar inte att det blir en stor ekonomisk smäll för enskilda hyresgäster, även om det är fem år innan det slår fullt ut.

Läs ocksåFlensbo ville inte ha nytt kök – förlorade i hyresnämnden

Husen som nu ska renoveras har låg standard, bland annat med lägenheter som har gemensam dusch i källaren.

– Vi har full respekt för att det blir en stor hyreshöjning för många hyresgäster, säger Urban Blom, vd för Eidar. Det är problem för vissa att klara av det och därför har vi lagt in en stor hyresrabatt för att mildra effekten. Det är ett av de sätt vi försöker möta förändringen med..

– Hade det gått att trycka siffrorna nedåt så hade vi gjort det. Vi har gjort allt vad som står i vår makt för att mildra effekterna och för att hålla ner hyreshöjningsnivån, säger Urban Blom. Och vi kommer också att göra allt som står i vår makt för att hjälpa hyresgäster som kanske vill byta från en trea till en tvåa för att få lägre hyra.

Flera hyresgäster har också uttalat sig positivt över att det äntligen sker en upprustning av lägenheternas låga standard. Renoveringen kommer att kosta Eidar en kvarts miljard kronor, berättar Urban Blom. Han säger att hyreshöjningen inte ens täcker hälften av den kostnaden.

– Vi måste ta hand om våra fastigheter och visst kan vissa hyresgäster tycka att de väljer bort dusch i lägenheten för att få lägre hyra, men vi har 2018 och då ska det vara en viss standard i våra lägenheter, säger han.

Totalrenoveringen ska starta i april nästa år, och vara klar hösten 2021.

Läs också Tingsrätten: Störda hyresgäster ska ha 42 000 i ersättning Ökänt skandalhus i Malmö får ny ägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.