Annons

Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Nyheter Trots skenande inflation blev 2022 ett rekordår för Hyresgästföreningen vad gäller nya medlemmar. 20 000 fler än året innan. Inte sedan 1995 har föreningen vuxit lika fort.
Foto: Getty images / Montage

I bistra ekonomiska tider drar många in på onödiga kostnader. Men medlemsavgiften till Hyresgästföreningen tycks inte vara en sådan. Under hela hösten har inflationen och elpriserna stigit men värvningen av nya medlemmar har samtidigt hållit ett högt tempo och nu står det klart att 2022 blev ett rekordår.

– Det är ett av de bästa åren för oss, vi är jätteglada och stolta att så många vill vara med, säger Victoria Sjöblom, chef för medlem och marknad på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under fjolåret ökade medlemsantalet med drygt 20 000 personer. Istället för att skrämma bort nya medlemmar har den ekonomiska utvecklingen gjort att fler sökt sig till föreningen. Den sista december 2022 var antalet medlemmar 532 839. I de kampanjer som gjorts under året är det budskapen som handlar om hyror som gett bäst effekt.

– Hyresförhandlingen har fungerat jättebra under hösten. Hur vi är med och förhandlar har varit jätteviktigt.

När hyresförhandlingarna drog igång under hösten kom det flera höga krav från hyresvärdar med exempel på höjningar över 10 procent. Det gjorde bland annat att förbundschef Erik Elmgren var med och debatterade frågan i tv. Även det har lockat medlemmar till Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Under hösten debatterade Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren hyrorna i Aktuellt i SVT vilket gav effekt på medlemsantalet.

– Det har funnits tydliga korrelationer när Erik kanske varit med i tv en kväll då syns det dagen efter i rekryteringen. Det är något vi jobbat mycket med, att se de här kopplingarna. “Är det hyresgäster som tittar på det här, hur ser vi till att nå dem och hjälpa dem att gå med?” säger Victoria Sjöblom.

Samtidigt kommer uppgången efter en period med sviktande siffror. Under de restriktioner som gällde under coronapandemin ställde Hyresgästföreningen in all dörrvärvning vilket gjorde att medlemsantalet minskade kraftigt.

Då satsade organisationen mer på digital rekrytering. Att den idag fungerar mycket bättre, med kampanjer i sociala medier, samtidigt som dörrvärvningen har återupptagits är en stor del till förklaringen att medlemssiffrorna nu vänt uppåt igen.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det vi försöker tänka på är att vara väldigt nära individen och använda frågor man känner igen sig i. Det är ett jättebrus därute så det måste vara frågor som man går runt och tänker på, som hur hyran ska bli.

Annons

Trots rekordåret har Hyresgästföreningen ännu inte lika många medlemmar som före pandemin och målen framåt är högt satta.

– Självklart vill vi att 800 000 hyresgäster ska känna att detta är en organisation för mig, men vi kan inte hela tiden förlita oss på att det varje dag ska skrivas om hyresförhandlingar. Vi måste hela tiden titta på hur vi kan fortsätta vara en intressant part, säger Victoria Sjöblom.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.