HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eksta höjer hyrorna i Kungsbacka

Kungsbacka Hyresgästerna hos kommunala Eksta får hyran höjd med 0,95 procent. Ekstas vd Christer Kilersjö är kritisk mot att uppgörelsen dragit ut på tiden, men Hyresgästföreningen menar att bolaget själva har del i ansvaret.
Eksta är det kommunala bostadsbolaget i Kungsbacka och äger nästan 2 700 bostäder.

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2018 – hela listan

Höjningen för Ekstas hyresgäster varierar mellan 0 och 1 procent, med ett genomsnitt på 0,95 procent.

Läs ocksåSlutade betala för Malmös bästa utsikt

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det en ökning med 54 kronor i månaden.

Den nya hyran gäller retroaktivt från 1 januari. Ökningen för januari och februari kommer att fördelas på hyran för mars och april.

Eksta har 2 700 lägenheter i sitt bestånd. Andelen nyproduktion är hög och bolaget har den dyraste snitthyran per kvadratmeter av alla kommunala bolag i Storgöteborg.

Läs ocksåKrav på höjda hyror i region Aros-Gävle

Årets höjning är högre än i fjol. Trots det menar Ekstas vd Christer Kilersjö att den är för låg i förhållande till hur mycket kommunala taxor och avgifter har höjts i Kungsbacka.

Framför allt är han kritisk till att årets hyresförhandlingar varit ovanligt tröga. Kilersjö upplever att Hyresgästföreningen medvetet avvaktat för att vänta in andra hyresuppgörelser.

– Vi har aldrig haft så många träffar eller blivit klara så sent som i år. Det är olyckligt. Har vi det här förhandlingssystemet tycker jag vi ska vårda det, säger Christer Kilersjö.

Läs ocksåStig gick back på höjt botillägg - nu avgörs fallet

Till sist gjorde tidspressen att Eksta vek ner sig i förhandlingen, enligt Kilersjö.

– Vi måste framåt. Det kändes som att vi får ta den här uppgörelsen för att komma vidare, säger han.

Hyresgästföreningens förhandlingsansvarige Tommy Dunerstrand anser dock att Eksta själva bidragit till att det tog tid. Förhandlingarna kom igång sent och utgångsläget var från början oklart, eftersom Eksta inte kom in med något specificierat yrkande för 2018.

– Yrkandet visade sig senare vara 3,2 procent. Det var ett högt yrkande och vårt krav har varit återhållsamhet för att inte äventyra hyresgästernas ekonomi. Att hitta överenskommelser inom en rimlig tid är något som båda parter ska verka för, men i år kom vi som sagt i gång sent, säger han.

Långdragna förhandlingar har varit ett problem på många håll under ett antal år. Det var bakgrunden till en nationell överenskommelse som gjordes 2016 mellan Hyresgästföreningens riksförbund och SABO, de kommunala bostadsbolagens riksorganisation.

Enligt överenskommelsen ska inga kommunala förhandlingar få pågå mer än tre månader, sedan ska de skickas till hyresmarknadskommittén för medling.

LÄS MER:

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2018 – hela listan

Här är värdarna som vill höja din hyra i Halland 2018

 

 

 

Läs också Mjölbys största värd vill höja hyrorna De förhandlar grannarnas hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.