HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Kungsbacka Nu är den nya hyran hos kommunala Eksta färdigförhandlad. Hyresgästerna får en höjning med 0,56 procent.

Bor man i en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär höjningen 34 kronor mer i månaden.

Eksta yrkade från början på att höja med 1,48 procent, vilket hade inneburit 89 kronor.

Läs ocksåLilla Edetbo får bo kvar trots sena hyror

Johanna Lagerborg har varit förhandlare för Hyresgästföreningen och är nöjd med resultatet.

– Det känns bra att vi är klara med majoriteten av hyrorna i Kungsbacka nu och att det blivit rimliga nivåer på höjningarna, säger hon.

Eksta har 2 700 lägenheter i sitt bestånd. Andelen nyproduktion är hög och bolaget har den dyraste snitthyran per kvadratmeter av alla kommunala bolag i Storgöteborg.

Läs ocksåTrollhättebo tog inte andra chansen

– Samtidigt visar undersökningar att det finns en hög andel ensamhushåll och många som inte har så stora inkomster bland deras hyresgäster. Det har vi också påtalat i förhandlingarna. Har man det knappt så är även en höjning på de här nivåerna kännbar, säger Johanna Lagerborg.

Eksta hade yrkat på en högre höjning. Dels med hänvisning till ökade kostnader, dels för att ta höjd för eventuella framtida räntehöjningar.

– Bolaget är räntekänsligt och de är oroliga för framtiden. Men det vi kan se hittills är att räntorna är fortsatt låga. Det är ett gott ekonomiskt läge i samhället i stort och lönsamt att äga hus. Det tycker vi ska återspegla sig i hyresökningarna, säger Johanna Lagerborg.

Läs ocksåStrategen: God ekonomi talar för låga hyreshöjningarMarcus Kjellin i en brun tröja med blixtlås. Han står utanför en röd dörr där Hyresgästföreningens logga syns

2016 höjde Eksta sina hyror med 0,7 procent. Då hade bolaget från början yrkat på 1,44 procent.

LÄS MER:

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017 – hela listan

 

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgästföreningen: "Ska vi driva något behöver vi bevis" Pilotprojektet som ger sänkt hyra - men bara i början

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.