Annons

El från solen motsvarande 400 års behov

Umeå Det är två år sedan solcellsparken i Ålidhem blev färdigbyggd. Hittills har den producerat el motsvarande en hyresgästs behov i 400 år.
Foto: Göran Lindh
Solceller på Geografigränd på Ålidhem i Umeå.

2654 kvadratmeter stor är solcellsanläggningen på Ålidhem i Umeå. Den är en del i projektet Hållbara Ålidhem och blev klar för två år sedan.
– Vi är glada och stolta över att vi var tidigt ute med att montera solceller så långt norrut och det är glädjande att anläggningen producerar så pass bra som den gör, säger Royne Söderström, hållbarhetsstrateg på Bostaden i ett pressmeddelande.
Anläggningen är placerad på tak och balkonger på fastigheter på Matematik- och Geografigränd. Hittills har solcellerna gett drygt 1 gigawatttimme el, vilket motsvarar en medelhyresgästs behov i 400 år. Parkens el används dock inte till lägenheterna, ännu i alla fall, utan ger ström till områdets vinterträdgård, ventilationsanläggningar och belysning i allmänna utrymmen. Dessutom går en del även till laddstolparna för elfordon.
– Idag har utbyggnaden av solceller ökat markant i vårt land men fortfarande står solenergin ändå för bara ungefär 0,1 procent av Sveriges totala elproduktion, vilket är långt efter till exempel Tyskland där den står för 8 procent. Vi har stor potential att producera energi från solceller med våra ljusa sommarmånader, den är ungefär lika god i Umeå som i norra Tyskland, säger Royne Söderström.

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.