HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

El från solen motsvarande 400 års behov

Umeå Det är två år sedan solcellsparken i Ålidhem blev färdigbyggd. Hittills har den producerat el motsvarande en hyresgästs behov i 400 år.
Foto: Göran Lindh
Solceller på Geografigränd på Ålidhem i Umeå.

2654 kvadratmeter stor är solcellsanläggningen på Ålidhem i Umeå. Den är en del i projektet Hållbara Ålidhem och blev klar för två år sedan.
– Vi är glada och stolta över att vi var tidigt ute med att montera solceller så långt norrut och det är glädjande att anläggningen producerar så pass bra som den gör, säger Royne Söderström, hållbarhetsstrateg på Bostaden i ett pressmeddelande.
Anläggningen är placerad på tak och balkonger på fastigheter på Matematik- och Geografigränd. Hittills har solcellerna gett drygt 1 gigawatttimme el, vilket motsvarar en medelhyresgästs behov i 400 år. Parkens el används dock inte till lägenheterna, ännu i alla fall, utan ger ström till områdets vinterträdgård, ventilationsanläggningar och belysning i allmänna utrymmen. Dessutom går en del även till laddstolparna för elfordon.
– Idag har utbyggnaden av solceller ökat markant i vårt land men fortfarande står solenergin ändå för bara ungefär 0,1 procent av Sveriges totala elproduktion, vilket är långt efter till exempel Tyskland där den står för 8 procent. Vi har stor potential att producera energi från solceller med våra ljusa sommarmånader, den är ungefär lika god i Umeå som i norra Tyskland, säger Royne Söderström.

Läs också Nya ägardirektiv för Mitthem Kritik mot Mariehus sponsring av golfhål Linda Ahonen får rätt mot konkursad hyresvärd Nu hör SBB till Dalarnas största Kontroversiell motion lyftes bort på förbundsstämman

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.