Annons

Elnaz och Cassandra fick inte flytta för värden

Uppsala Studenterna Elnaz och Cassandra behövde någonstans att bo i Uppsala och blev glada när de fick napp via Studentboet. Men boendet blev inte som de tänkt sig. När de ville säga upp kontraktet fick de beskedet att de inte kunde flytta.
Foto: Monika Steczkó
Elnaz Samadian Zad hyrde ett rum av en privatperson utanför Uppsala. Men när hon ville säga upp hyreskontraktet protesterade värden.

Elnaz Samadian Zad och Cassandra Karlsson kände inte varandra innan de flyttade in i samma villa utanför Uppsala i augusti i år. Båda hade kommit in på Uppsala universitet och behövde akut någonstans att bo.

– Min pappa skjutsade mig från Göteborg till uppropet. Jag hann inte fixa boende innan. Jag var beredd att ta vad som helst, och de här var de enda som svarade, säger Elnaz.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

Fram till för häromveckan delade hon, Cassandra och några andra studenter på en villa på landet utanför Uppsala som en privatperson hyr ut. Hyresvärden bor själv med sin familj i huset intill. Annonsen hade de hittat på studentbostadssajten Studentboet.

Kallhyran per rum låg på 4900 kronor i månaden, utöver det tillkom kostnader för värme, vatten och el.

– Det är ganska mycket med tanke på att det inte fanns något i huset. Vi var fyra personer som fick dela på en stekpanna och en kastrull, och det fanns inga skålar, säger Cassandra.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Vid inflyttningen fick de betala lika mycket i deposition, pengar som de inte har fått tillbaka. Vitvarorna gick sönder en efter en och det tog tid innan de ersattes.

– Tvättmaskinen gick sönder och till slut bytte de den efter en vecka. Torktumlaren lät jättemycket och efter tre veckor förbjöd de oss att använda den eftersom den störde dem som bor i grannlägenheten.

Cassandras säng saknade en bäddmadrass. När hon påtalade det för hyresvärden fick hon beskedet att hon inte skulle få någon.

Annons
Läs ocksåPappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljenEn tudelad bild. T v en bild på entrén till Uppsalahems kontor. En ljusgul fasad, en trappa upp till entrén med ett svart räcke. Över porten står det Uppsalahem, likaså på en skylt på väggen till vänster i bilden. Bilden till höger föreställer Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Längst fram en skylt där det står Kriminalvården samt deras logga. I bakgrunden en gråvit byggnad i vinkel. En innergård med en grön gräsmatta och en grön buske.

– Hon sa att det är för att jag har en hund som brukar sova i sängen, men  hon visste ju att jag hade en hund när jag flyttade in.

Att plugga var svårt, ljuset i lamporna var svagt och blev inte bättre när de bytte ut lamporna. Internetuppkopplingen fungerade inte. Efter några veckor flyttade några byggjobbare in i villan som utförde reparationsarbeten i huset, och bullret gjorde det omöjligt att studera. Det var kallt inomhus och Cassandra gick omkring med morgonrock utanpå kläderna.

Elnaz och Cassandra tröttnade på alla problemen och lyckades hitta andra boenden, vilket de andra studenterna som delat huset med dem redan hade gjort. Elnaz ska hyra i andra hand i Flogsta och Cassandra har köpt en bostadsrätt i Stenhagen. Men när de meddelade värden att de ville säga upp sina kontrakt stötte de på motstånd. Enligt hyresvärden hade Elnaz och Cassandra åtagit sig att hyra i minst ett år.

– Jag skickade ett rekommenderat brev med en uppsägning. Till svar fick jag ett mejl att uppsägningen är ogiltig, att jag bryter mot avtalet och inte har rätt att säga upp kontraktet, säger Elnaz.

Cassandra som var den som bodde sist kvar i huset blev orolig för att hon skulle behöva ta hela kostnaderna för huset själv, och var väldigt angelägen om att komma i kontakt med värden för att kunna säga upp kontraktet.

– Värden gjorde sig oanträffbar. Jag var där en lördag, men då ville de inte ta emot brevet för att det inte var på arbetstid. Jag ringde på på en vardag, och knackade på fönstret. Jag såg att de var där fast de ignorerade mig, säger Cassandra.

Hon och Elnaz kontaktade Hyresgästföreningen vars jurist Anna Hallberg har skrivit ett brev till hyresvärden där hon säger upp kontraktet omedelbart, med hänvisning till alla bristerna i boendet.

Annons

– Jag skriver också att hyresgästerna vill ha tillbaka depositionen, annars vidtar vi rättsliga åtgärder. Jag skrev samtidigt att hyresgästerna troligen betalat överhyra, men att vi återkommer om det. Sedan har hyresvärden sagt att de inte får säga upp kontraktet i förtid. Det kanske inte är någon brist, men det är vilseledande information, säger Anna Hallberg.

Enligt hyreslagen har hyresgäster rätt till tre månaders uppsägningstid.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare är en rimlig hyra för ett rum på tio kvadrat av den typen som Elnaz och Cassandra har hyrt cirka 2 300 kronor. De har alltså betalt mer än dubbelt så mycket i hyra.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden som inte vill svara på frågor på telefon. Via mejl uppger hon att hon inte kan kommentera ärendet med hänsyn till ”pågående rättsliga processer”, dock utan att precisera vad hon syftar på.

 

Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.