En av fyra bjuder hem tjuven genom en full brevlåda
Sommarsemestern är resetider och den absoluta majoriteten av svenskarna väljer att fira ledigheten någon annanstans än i det egna hemmet. Men onödigt många drabbas av en otrevlig överraskning när de återvänder.
24 procent av Sveriges hyresgäster låter nämligen posten ligga kvar i brevlådan när de reser bort på semestern, visar en undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran.
Det är rena rama inbjudningskortet för inbrottstjuven, berättar Göran Landvall, nationellt sakkunnig på polisen.
– Professionella tjuvar åker gärna runt och rekar på många sätt innan de slår till. En full brevlåda eller postbox är ett tydligt tecken på att man inte är hemma.
58 procent av de svenska hyresgästerna låter dock någon komma och hämta posten när de är bortresta. Anmärkningsvärt nog är personer på mindre orter betydligt mer förtänksamma – i storstäderna bryr sig inte ens hälften av hyresgästerna om att be någon om hjälp. Kvinnor är också snäppet mer noga med att få brevlådan tömd än män.
Eftersändning av post är inte längre något attraktivt alternativt. Endast 4 procent av hyresgästerna använder sig av denna tjänst när de är borta.
Att ha brevinkast i stället för låda är inte heller någon garanti mot objudna gäster, understryker Göran Landvall.
– Det är lika viktigt här. Att ha en massa brev på golvet är likt förbaskat ett tecken på att ingen är hemma, det är bara för tjuven att kika in.
Förutom att de ökar risken att få inbrott utsätter sig de som slarvar med posttömningen för risken att få sin identitet stulen.
– En massa post med uppgifter om dig och din person är guld värt för en id-kapare. Och ju fullare lådan är desto lättare är det att att komma åt breven, säger Göran Landvall.
Utöver posthämtning är det effektivt att ha någon som då och då justerar persienner eller gardiner i bostaden, för att ge intrycket av att någon är hemma. Göran Landvall vill också slå ett slag för de olika typer av timers som säljs billigt i elektronikhandeln.
– Använd timer för att låta belysningen tändas och släckas vissa tider. Och gärna också för att slå på och av radion, så att det hörs ljud ut.
Rent försäkringsmässigt tar man emellertid inga risker om man slarvar med posten – det är heller inte hela världen om man skulle glömma ett vädringsfönster lite på glänt. Viktigast är att dörren är låst och att tjuven inte kan kliva rakt in.
– Alla andra säkerhetsåtgärder gör man för sin egen del. Man måste dock kunna stärka att det varit ett inbrott. Att det finns brytmärken och så vidare, säger Caroline Starck, informationschef på If.
Att lämna ut nyckeln till någon annan kan däremot innebära en risk i sig, eftersom det i laga mening betraktas som att man bjudit in någon i sitt hem.
– Då räknas det inte som inbrott om saker blir stulna. Man kan fortfarande få viss ersättning från försäkringsbolaget, men blir ett mer besvärligt läge och oftast får man inte lika stor ersättning.
Caroline Starck understryker därför att man måste vara noga med vem man lämnar ut nyckeln till. Det bör vara till en familjemedlem eller någon annan man känner väl och litar på.
– Man ska kanske undvika att till exempel ge den till en granne som nyss flyttat in och som man inte lärt känna så väl.
Om man ska välja mellan att låta brevhögarna växa sig stora eller lämna över nyckeln till en god kamrat rekommenderar Caroline Starck emellertid det senare.
– Vi avråder inte från att låta någon annan ta hand om posten, jag skulle snarare vilja säga att det är bra. Det är ovanligt att stölder inträffar i liknande fall.
För hyresgäster boende i allmännyttan är postförsörjningen ett mindre problem än hos personer som bor hos en privat värd. De förstnämnde reser nämligen inte bort i lika hög utsträckning.
- 58 procent: Ordnar så att någon hämtar den
- 24 procent: Låter posten ligga kvar.
- 4 procent: Begär eftersändning.
- 1 procent: Har ingen post.
- 12 procent: Jag reser inte bort.
Källa: Hem & Hyra/Skop
Notering: Totalt svarade 980 personer i undersökningen.