Annons

”En miljardsmäll för hyresrätten”

Nyheter Förslaget att minska avdragsrätten för räntor får kalla handen av hyresvärdarna. – För våra bolag handlar det om en miljard i ökade kostnader, säger Peter Wallberg på Sabo.
Foto: Mats Samuelsson/montage
Att minska ränteavdragen kan innebära ett dråpslag för byggandet av nya hyresrätter. Det anser Sabo och Fastighetsägarna.

Medan bostadsminister Stefan Attefall (KD) försöker få fram förslag som ska underlätta byggandet, bland annat genom enklare regelverk, kom i slutet av förra veckan ett utredningsförslag som kan innebära ett dråpslag för hyresrätten. 

För att kunna sänka bolagsskatten föreslår regeringens utredare HG Wessberg att möjligheterna till att göra avdrag för ränteutgifter kraftigt begränsas.
Det kommer att drabba bostadsmarknaden hårt, enligt branschorganisationen Sabo, som företräder de allmännyttiga bolagen, och Fastighetsägarna, som företräder privatvärdarna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt en uträkning som kommunala Stångåstaden i Linköping gjort, behöver hyran för en nyproducerad trea på 75 kvadratmeter höjas med omkring 760 kronor i månaden. Risken att bygget aldrig blir av är därmed stor.

– För våra medlemsföretag handlar det om ungefär en miljard i ökade kostnader vid en räntenivå på tre procent. Höjs räntan blir det ännu mer. För nyproduktionen är det förödande. Det är tråkigt när vi på Sabo jobbat med att få ner byggkostnaderna, säger Peter Wallberg på Sabos ekonomi och finansenhet.

Annons

För att klara av den ökade beskattningen ser Peter Wallberg tre möjligheter: Höja hyrorna, sänka kostnaderna eller att kommunen ger ett kapitaltillskott. Det senare kan innebära ett brott mot EU:s stadsstödsregler. Alla kommunala bolag är inte med i Sabo. Bland annat står de tre stora allmännyttorna i Stockholm utanför och är därmed inte med i uträkningen. De privata hyresrätterna är nästa lika många till antalet som de kommunala. Sammantaget kan det alltså röra sig om 2-3 miljarder i ökade kostnader för fastighetsägarna som äger landets 1,6 miljoner hyresrätter. En kostnad som kan landa i knät på hyresgästerna.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Privatvärdarna är lika kritiska. I ett pressmeddelande kallar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, förslaget för ett hot mot tillväxten och den finansiella stabiliteten.

Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, ser inga anledningar att ifrågasätta hyresvärdsorganisationernas slutsatser.

Annons

– Det är ett slag mot fastighetsbranschen och i synnerhet hyresrätten, som redan är skattemässigt missgynnad, säger Pär Svanberg. 

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.