Annons

”En testverksamhet där enskilda bär risken”

Göteborg Mycket som andelsägarmodellen bygger på går egentligen inte att reglera i avtal. Därför blir inte avtalen juridiskt bindande. I slutändan är det den som bor i huset som tar risken, säger Erika P. Björkdahl, expert på fastighetsrätt.
Foto: Hyreskommissionen
Erika P. Björkdahl, docent i civilrätt vid Uppsala universitet.

Läget är rättsosäkert för de hyresgäster som köper en andel, anser Erika P. Björkdahl. De får vara med och betala för förvaltningen av hela huset, men har i princip inget inflytande över vad som görs och hur det genomförs.

– De som ska köpa en andel kan enligt avtalet inte låna med sin bostad som säkerhet. Hur gör man då om man inte har så mycket sparat? Det är en fin arena för svarta pengar, säger Erika P. Björkdahl.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det finns också flera andra problem enligt henne.

Ett är att modellen bygger på två olika avtal.

Dels ett mellan fastighetsägaren och Andelsägarbolaget, ett samarbets- och licensavtal.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Dels ett mellan fastighetsägaren och dem som köper andelar, ett samägaravtal.

– I samarbets- och licensavtalet anges att man ska ha inflytande i samägandeavtalet och till exempel kunna ändra vissa villkor. På så vis avtalar man om tredje man. Det är inte rättsligt möjligt, säger Erika P Björkdahl.

Annons

Enligt Andelsägarbolaget finns det bara två sätt att avsluta licensavtalet, ifall det inte går att bevisa att de själva begått avtalsbrott.

Läs ocksåHaveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörsHyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.

Det ena är att fastighetsägaren säljer vidare husen till någon annan värd, som då får teckna ett nytt avtal med Andelsägarbolaget, och med andelsägarna.

Det andra är att fastighetsbolaget beslutar sig för att avveckla modellen och köper tillbaka lägenheterna.

Försvinner Andelsägarbolaget ur bilden ska även andelsägandet försvinna, är tanken.

– Men det är inte möjligt. Samägandet mellan fastighetsägaren och andelsägarna fortsätter gälla och på samma villkor även om licensavtalet mellan fastighetsägaren och Andelsägarbolaget upphör, säger Erika P. Björkdahl.

Andelsägarbolaget friskriver sig från i stort sett all ekonomisk skada som fastighetsägaren eller delägarna kan drabbas av.

– Det är långt i från säkert att det skulle fungera vid rättslig prövning. Det kan ses som ett oskäligt avtalsvillkor, säger Erika P. Björkdahl.

Annons

Modellen med andelsägarlägenheter är över huvud taget full av oklarheter och kryphål, enligt henne.

– Jag är nyfiken på hur man resonerar i ett kommunalt bolag när man skriver på avtal som man vet inte är juridiskt bindande. Här är det dessutom två bolag som skriver avtal med varandra, men de enskilda andelsägarna som får ta konsekvenserna av det.

Botkyrkabyggen ser sin omvandling som ett testprojekt. Det ska utvärderas när deras tredje försäljningsrunda är genomförd. Vad tänker du om det?

– Principiellt sett är utvärdering alltid bra. Men vad händer om man kommer fram till att det inte är ett bra arrangemang? Då sitter ju ändå ett antal människor som har köpt andelar fast i den här konstruktionen. Det blir en kommersiell testverksamhet där enskilda människor får bära risken om det inte fungerar. Det är mindre bra.

LÄS MER: Göteborgspolitiker sågar andelsägande i Hammarkullen

Läs också Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.