Annons

”Vi skäms inte för vår ersättning”

Göteborg Henrik Friman är vd för Andelsägarbolaget M2 AB. Han jämför företagets affärsmodell med Microsofts. Det är utvecklingsarbetet kunden betalar för.

– När du köper Officepaketet betalar du licens för arbetet Microsoft lagt ner på att ta fram programmen. Vi har arbetat i åtta år med att ta fram väldigt genomarbetade avtal, som ska vara trygga för andelsägarna och säkra för hyresgästerna som bor kvar i huset, säger Henrik Friman.

Andelsägarbolaget har arbetat fram modellen med tanke på utsatta områden där ett stort kommunalt bolags hyresrätter dominerar och hyresgästerna har låga inkomster. Då kan andelsägarlägenheter vara ett alternativ till ombildning till bostadsrätt. (Se faktaruta)

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I de anslutna husen innebär modellen att Andelsägarbolaget får rätt till en royalty för varje lägenhet som säljs, varje gång den säljs. I regel handlar det om ett belopp mellan 20 000 och 25 000 kronor.

– Varje gång en lägenhet säljs innebär det ungefär en dags arbete för en person hos oss. Men det är till största delen utvecklingsarbetet för avtalen vi tar betalt för. Vi skäms inte för vår ersättning, den ligger med i alla kalkyler vi presenterar, säger Henrik Friman.

Han menar att enskilda andelsägare som säljer sina lägenheter får lägre mäklaravgifter genom Andelsägarebolagets insats. På så vis tjänar de in en del av royaltyavgiften de får betala.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Henrik Friman är frustrerad över kritiken om att upplägget skulle vara rättsosäkert.

Annons

– Vi är väldigt tydliga i vår information om vad som är det värsta som kan hända, och det handlar om att fastighetsbolaget begår ett avtalsbrott och säljer vidare till någon som inte skrivit på licensavtalet. Men om alla gör som de ska är den risken väldigt liten. Modellen bygger på att grundandelsägaren är ett stort, professionellt fastighetsbolag.

Han jämför med bostadsrätter.

Läs ocksåHaveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörsHyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.

– Den ägandeformen har funnits i 100 år och man tittar ändå på riskerna. En bostadsrättsförening kan gå i konkurs, det kan komma oväntade kostnader. Det här är inget hokus pokus, det finns en lagstiftning för samägande sedan mycket länge. Det nya är strukturen, säger Henrik Friman.

Han avfärdar också farhågan att det finns risk för svarta pengar när den som köper inte kan låna med bostaden som säkerhet.

– Det är helt befängt. Vid en fastighetsaffär går man via mäklare och banktransaktioner, där finns inget utrymme för svarta pengar. Vi har en lag mot penningtvätt. Kritiken mot det här handlar om att det finns de som inte vill se andra ägandeformer i Sverige än de som redan finns. De som köpt andelsägarlägenheter i Botkyrka är supernöjda.

Annons

Om ett fastighetsbolag vill bryta kontraktet med er, stämmer det att enda sättet är att antingen sälja vidare, eller avveckla och köpa tillbaka de sålda lägenheterna?

– Ja, så är det. Om vårt företag inte överlever, så har så klart de olika delägarna sitt samägande kvar, det står inte och faller med oss. Och om vi inte uppfyller vår del av avtalet så har man rätt att säga upp det. Men om vi uppfyller vår del kan man inte bara säga, ”nej nu vill vi avsluta affärsrelationen”.

LÄS MER: Göteborgspolitiker sågar andelsägande i Hammarkullen

Läs också Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.