HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

En vecka för demokratin i Kronoparken

Karlstad En hel vecka med demokrati och valfrågor ordnade Hyresgästföreningen i bostadsområdet Kronoparken i Karlstad. Det var den första av flera aktiviteter inför valet.
Att dekorera tårtor var också populärt i Kronoparken.

Kronoparken är ett av de områden med lägst valdeltagande i Värmland. I hopp om att förändra det ordnade Hyresgästföreningen en vecka med olika teman i bostadsområdet. Politiker från åtta partier deltog som utställare och i olika politiska samtal.

– Första dagen handlade om kultur och fritid, andra dagen om arbetsmarknad och företagande, tredje dagen om utbildning och folkbildning, fjärde dagen om miljö och hållbar utveckling och femte dagen handlade om centrumutveckling, berättar Elisabeth Myr som är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Karlstad.

Läs ocksåProtest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen

Varför ordnade ni veckan?
– Av många anledningar. Men till exempel för att vanligt folk ska känna att deras åsikter är värda att lyssna på och på så sätt stärka demokratin och visa att den är viktigt. Det är ett sätt att öka och värna om tilltron till vårt politiska system och så för att få fler Kronoparksbor att rösta 9:e september.

Vad tror ni att dagarna kommer att ge på sikt?
– Exakt vad det kommer att ge är svårt att säga idag, men nu fortsätter vårt arbete. Kronoparksveckan var början på ett nytt sätt att arbeta. Vi kommer dels i mellanvalsperioden att återkoppla till de politiska samtalen som vi hade under veckan. Nästa vecka har vi två träffar för utvärdering – en med styrgruppen och en med alla utställare och medverkande. Det ser jag mycket fram mot.

Kommer ni att kolla om valdeltagandet ökar?
– Ja, absolut. Fast jag tror att vi måste jobba på ett annat sätt för att motivera fler att rösta. Så vi måste vara mycket långsiktiga i vårt arbete när målet är att få en bestående förändring.

Läs ocksåÄlmhultsbostäders vd får sparken

Drog ni några lärdomar?
– Jättemånga känns det som, varav Ramadan är en. Det påverkade deltagandet att Ramadan börjat. Det kom många barn och inte så många vuxna. Och lärdomen att vi på riktigt måste lära känna folk på Kronoparken, för att öka deras kännedom om oss. Vi måste finnas där och prata med folk. Därför ska jag bland annat fortsätta odla mina kontakter med tre pågående projekt på Kronoparken samt med fritidsgården och biblioteket.

Kommer Hyresgästföreningen i Värmland göra fler satsningar inför valet?
– Vi har en bostadspolitisk debatt i Charlottenberg i morgon, tisdag. Och vid alla familjedagar – som i Kil, Dotteviksdagen i Arvika och Orrbydagen i Grums – kommer vi att fokusera  på bostadspolitik, på valet utöver allmän trivsel och skoj för barnen, säger Elisabeth Myr.

Läs också Per Bolund ny bostadsminister Vänsterpartiet: Vi fäller Löfven om han inför fri hyressättning Så påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.