Energisnålt experimenthus byggs i Varberg
Det som byggs bland Göingegårdens gamla fruktodlingar i utkanten av Varberg ser ut som en helt vanlig villa. Men skenet bedrar.
I själva verket är tvåvåningshuset ett av två svenska bidrag till EU-projektet Need4B (se faktaruta). En systervilla finns i Borås. Byggherre i båda fallen är trähusföretaget Derome.
– SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, bjöd in oss till projektet för att de visste att vi kan lågenergi, säger Anders Carlsson, teknisk chef på Derome.
ROBOTFAMILJ
I februari invigdes det första huset, utanför SP:s anläggning i Borås.
– Det är en forskningsvilla, ingen bor i det. Istället simulerar man att det lever två vuxna och två barn i huset och mäter utifrån det, säger Jenny Johannesson, marknadschef på Derome.
Villan i Varberg är byggt på samma sätt men med en viktig skillnad. Det ska bo riktiga människor där.
– Huset ska säljas med planerad inflyttning sommaren 2015. Vi har ingen speciell kravbild på köparen, men vi ser gärna att det är en familj på fyra personer, då blir det lättare att göra jämförelser med huset i Borås, säger Anders Carlsson.
SMART ELSYSTEM
Under två års tid kommer en mängd olika sensorer att mäta familjens energiförbrukning. Familjemedlemmarna kan själva följa förbrukningen i realtid via en trådlös kontrollplatta. Det kommer även att sitta solceller på taket och gå att styra elsystemet på distans. Men förutom detta och några mätboxar i tvättstugan, så kommer husets finesser inte att märkas så mycket.
– Vår tanke är att det ska vara enkelt, inga spakar man ska dra i eller kranar man ska vrida på när man kommer hem, säger Anders Carlsson.
VINDTÄTA VÄGGAR
Hur bygger man då ett energisnålt hus då? Jo, till stora delar genom att se till att det inte läcker värme.
Väggar och tak är extra vindtäta och fönsterinfästningarna är konstruerade så att vatten kan ledas till utsidan om fönstret skulle läcka . Fästpunkterna mellan bottenplattan och husets väggar är isolerade med cellplast, vilket hindrar både fukt och kyla att sprida sig in i huset.
På sommaren hindrar tvärtom speciella ytskikt i fönstren att huset värms upp för mycket av solen.
Dessutom har en gammaldags byggnadsdetalj gjort comeback.
– Huset kommer att ha farstukvist, precis som alla hade för 100 år sedan. Den fungerar som en luftsluss på samma sätt som man ofta har i köpcentra, säger Anders Carlsson.
Byggsektorn står för 40 procent av EU:s energikonsumtion. Därför har unionen beslutat att alla nyproducerade byggnader måste vara så kallade nära-nollenergibyggnader år 2020. Need4B är ett EU-projekt för att ta fram byggteknikerna för detta.
I Sverige, Belgien, Spanien, Italien och Turkiet byggs olika typer av byggnader med ny teknik, alltifrån skolor och universitetslabb, till en bank eller ett helt bostadsområde.
Den svenska delen av projektet drivs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, tillsammans med byggföretaget Derome. Det går ut på att bygga två mycket energisnåla prefabricerade villor. En villa utanför SP:s anläggning i Borås är redan klar, medan en i Varberg är under uppförande.
Båda husen ska studeras under två års tid efter att de tagits i bruk. Lärdomarna från projektet kommer sedan att spridas så att hela byggsektorn kan ta del av dem.