HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Patrik tror att mångfalden kan öka i hyresnämnden

Halland Han är glad över att vara yngst, men tycker samtidigt att det nästan är sorgligt.
Foto: Petra Martinsson
Patrik Westin är fastighetschef på Derome. Två-tre gånger om året sitter han med vid hyresnämndens sammanträden som hålls i Halmstad- eller Varbergs tingsrätt. Ärendena handlar om allt från störningar till prövning av hyresnivåer.

Hem&Hyra har kartlagt ledamöter som beslutar i hyrestvister i Halland (se artikel här). Här i hyresnämnden är mångfald ett ledord men de flesta ledamöter är män och medelåldern är hög. Få har utländskt klingande namn.

Som fastighetschef hos en större hyresvärd säger Patrik Westin att det är guld värt att vara ledamot i hyresnämnden. Han lär sig massor som han kan ha nytta av i sitt jobb och han får representera fastighetsägarna ståndpunkt. Han säger att det som från början verkar vara enkla fall sällan är det.
– Ofta finns det flera bottnar. Det är inte bara att någon till exempel stör sina grannar utan flera omständigheter spelar nästan alltid in. Positivt är nämndens resonerande ton och välviljan att resonera fram till något som är bra för båda parter.

Läs ocksåSparkad bostads-vd får fallskärm på 1,6 miljoner

Till vardags leder han arbetet som fastighetschef på Derome med säte i Varberg. De har fastigheter längs hela västkusten. Ledamot i hyresnämnden i Göteborg blev han för fyra år sedan. Det har betytt att han 2-3 gånger om året viker en dag för hyresnämndens sammanträden. De innebär också några kvällars inläsning på fallen som tas upp. Det är allt från ärenden där hyresnivåer prövas, hyresgäster riskerar sitt kontrakt på grund av sena hyresinbetalningar samt olika typer av störningar.

Patrik Westin, 46 år, är en av tre ledamöter i Halland som är födda på 1970-talet.
–Det är ju skoj att vara yngst men nästan sorgligt. Det skickar signaler om att det inte är viktigt för yngre men trots det hamnar likväl yngre som äldre hyresgäster i nämnden av olika anledningar.

Att hyresnämndens ledamöter skulle må bra av större mångfald när det gäller kön, kulturell bakgrund och ålder är han övertygad om. Till exempel kan en 25-åring bidra med andra perspektiv kring status och värden.
– För den skull säger jag inte att äldre gör ett bra jobb, för det gör de, men det är alltid bra med flera perspektiv.

Läs ocksåStäderna tätnar dramatiskt i Halland - Kungsbacka toppar listan

Han tror inte att det är omöjligt att öka mångfalden. Dels är det upp till de olika intresseorganisationer som nominerar kandidater, dels gäller det att få uppdraget mer känt.
– Jag tror det är få som känner till dess existens och jag tror det skulle finnas ett stort intresse bland många. Det är jätteintressant och en chans att uttrycka sina åsikter och höra andras.

Enligt Patrik Westin är hans roll att bidra med fastighetsägarperspektivet i de aktuella fallen och vara med och föra resonemang. Vid vissa tillfällen spelar ledamöterna större roll, i andra mer rutinartade fall är det mest upp till ordförande.
– Jag behöver inte ha den exakta juridiska kunskapen, den har ordförande, jag är en resonerande part.

I ett sammanträde i hyresnämnden beslutar två ledamöter och en jurist, ordförande eller hyresrådet som är den formella titeln.

Läs ocksåChristian: ”Jag är aldrig ensam” – här är Halmstads tätaste kvarter
Läs också Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.