Annons

Enkät utan information om hyrespåverkan

Örebro Öbo, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna står bakom en utsänd enkät till 3000 hyresgäster i Örebro. Men ingenstans står det att dina svar kan komma att påverka hyrorna.
Foto: Anna Rytterbrant
Informationen om att enkätens svar kunde komma att påverka hyrorna utelämnades för att få in så äkta svar som möjligt.

3000 slumpvalt utvalda hyresgäster har nyligen fått en enkät om frågor kring vad du som hyresgäst värderar mest i ditt boende.

Det är frågor kring vilken stadsdel du bor i, var du skulle kunna tänka dig att bo annars och vad du värderar mest i ditt boende: lägenhetens läge eller standard.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I brevet lockas hyresgästerna med chansen att vinna ett presentkort värt 500 kronor. Men ingenstans i brevet står det att dessa svar kan komma att användas för att påverka framtidens hyror.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om det som kallas ”Poängen” – som är ett långdraget sammarbete mellan Örebro bostäder och Hyresgästföreningen för att ta fram mer rättvisa hyror.

När allt förhandlats klart och parterna var överens och skulle tas i Öbo:s styrelse förra hösten, kom ett brev från Fastighetsägarna dagen innan där de motsatte sig det nya systemet. De ville att läget skulle påverka hyran mer.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Brevet fick Öbo:s styrelse att återremittera ärendet efter att en politisk diskussion om hyrorna blossat upp.

Annons

Nu har ett år gått och de tre parterna sänder gemensamt ut ett brev med en enkät där de ber hyresgästerna om hjälp. Men inte ett ord om bakgrunden till brevet, nämligen att fastighetsägarna vill att ett attraktivt läge automatiskt ska ge en högre hyra.

Varför står det inte i följebrevet att svaren kan komma att påverka hyrorna?

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi har inte reflekterat över detta tidigare. Vi förklarar vad syftet med enkäten är och det känns ju viktigast. När jag nu läser det så kan jag konstatera att det kunde framgått att det kommer vara ett underlag i arbetet med hyressättningssystemet Poängen, förklarar Carl-Johan Baatz som är förhandlings och uthyrningschef på Öbo via mejl.

Förra sommaren sändes ett liknande brev ut från Öbo, inte heller där stod det att hyrorna kunde komma att påverkas. Då var svaret att det berodde på att styrelsen inte fattat beslut om att Poängen skulle införas.

Hur kan svaren komma att påverka hyrorna?

– Exakt hur det kan påverka vet vi inte i nuläget. ÖBO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har ju sedan länge en trepartsöverenskommelse om att arbeta fram ett förslag till ett nytt hyressättningssystem som kallas ”Poängen”. Avsikten med Poängen är att kunna sätta rätt hyra på varje lägenhet. Varje lägenhet får en poäng baserad en flera olika faktorer som till exempel läge, standard och storlek.

Annons

Carl-Johan Baatz menar att svaren från enkäten kommer att vara ett av många beslutsunderlag för hur standard och läge ska påverka hyrorna i framtiden.

– Vi arbetar utifrån att den sammanlagda hyran för ÖBO:s totala bestånd ska vara oförändrad efter ett införande av Poängen, men att hyrorna per lägenhet kan förändras upp eller ner beroende på deras nya poäng. Alla underlag kommer att värderas och förhandlas med parterna för att hitta ett system som känns bra, säger Carl-Johan Baatz.

Enkäten ska vara inne senast i morgon.

Hem & Hyra väntar på en kommentar från Hyresgästföreningen.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.