Annons

Ensamstående kvinnor bor störst

Jönköping Det är stora skillnader i boyta mellan äldre ensamstående kvinnor och barnfamiljer. En ensamstående kvinna i Sävsjö hyr på hela 70 kvadratmeter medan en barnfamilj får nöja sig med 19 kvadratmeter per person. 

Ensamstående kvinnor över 65 år bor i särklass störst i alla kommuner i Jönköpings och Kalmar län. Det visar statistik från SCB. I genomsnitt bor ensamstående kvinnor i hyresrätt på runt 70 kvadratmeter. Länens barnfamiljer hyr på strax under 20 kvadratmeter per person i hyresrätt. Tittar man på alla olika hushållskonstellationer ligger boytan på mellan 30 till 40 kvadratmeter per person. Störst skillnad är det i de mindre kommunerna. Det är egentligen motsägelsefullt då trångboddheten rent generellt är störst i större städer. En förklaring kan vara hur fastighetsbeståndet ser ut och hur dyrt det är att köpa ett hus på orten.

I Jönköping och Kalmar bor barnfamiljerna något större, runt 23 kvadratmeter per person. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Sven Bergenstråhle, bostadsforskare och ordförande för internationella hyresgästalliansen IUT, är det inte särskilt konstigt att äldre ensamstående kvinnor bor störst.

– Mannen har gått bort, barnen är utflugna och kvinnan bor kvar.

Kvarboendet är ett utslag för en dåligt fungerande bostadsmarknad. Äldre har vanligtvis bott länge i äldre fastigheter med låg hyra. De saknar incitament att flytta till en mindre bostad, kanske i ett nyare hus med högre hyra. 

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Problemet skulle lösas om man byggde fler bekväma och prisvärda bostäder. Man kan också införa flyttbidrag som en morot att flytta.

I Sverige finns inga lagar som reglerar trångboddheten i kvadratmeter. Däremot har Boverket en rekommendation. Den anger att ett hushåll med en eller två vuxna och två barn behöver 4 rum och kök för att inte räknas som trångbodda. Ett hushåll som består av en eller två vuxna behöver 2 rum och kök.

Generellt verkar svenskarna dock vara ganska nöjda med storleken på sitt boende. Enligt en undersökning av SCB anser en fjärdedel av svenskarna att de bor lagom stort. Däremot är hyresgäster, i jämförelse med de som äger sitt boende, mer missnöjda med storleken. 22 procent menar att de bor för litet.  

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Människor som äger sina bostäder har i regel högre inkomst, större bostadsyta och egen tomt. Livskvaliteten anses helt enkelt som bättre, säger Sven Bergenstråhle. 

Annons

I Jönköping är boytan stor mellan småhus och hyresrätt. En ensamstående kvinna 65 år i småhus har en genomsnittsyta på 119 kvm, två vuxna och två barn har 34 kvm och snittytan för samtliga hushåll ligger på 46 kvm per person. För de i hyresrätt är motsvarande siffror 67, 22 och 36.

– I grund och botten handlar allt om inkomstskillnader, slår Sven Bergenstråhle fast.

Fakta: Genomsnittlig boyta per person och kommun

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.