Erika en av få unga förtroendevalda
Egentligen är det ingen nyhet att de valda är äldre än dem de representerar.
– Det har alltid varit så här, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.
Men han tycker egentligen att åldern i sig inte spelar någon roll, det är åren på posten som räknas.
– Kanske skulle vi ha ett system som Miljöpartiets där en måste släppa ett uppdrag och ta ett annat efter ett par år. Från styrelsen till att bli revisor till exempel. Ska de unga få platser måste ju de äldre flytta på sig, säger Georg Hardt.
Kurt Samuelsson, ordförande i hyresgästföreningen i Karlstad, tycker att kunskap kommer först och att den är viktigare än erfarenhet.
– Vad vi behöver är föryngring och gärna utbildning också för kunskapen hos de valda kommer först. I hyresförhandlingar till exempel är det viktigt att verkligen kunna läsa ett bokslut.
Erika Erlandsson, sekreterare i hyresgästföreningen i Karlstad, är med sina 22 år en av de yngsta förtroendevalda i landet.
– Jag gick på årsmötet av nyfikenhet, jag ville se om det var något för mig och det var det! säger Erika.
Hon blev som många unga värvad till Hyresgästföreningen vid sin dörr. Men hon är en av få unga som sedan gick på föreningens årsmöte och blev invald i styrelsen. För hon hade tur också. Föreningens ordförande förstod att hon var intresserad och frågade om hon ville ställa upp.
– Kurt fångade upp mig och jag har fått väldigt mycket stöd och hjälp av honom och de andra i styrelsen. Jag har aldrig känt mig ovälkommen på grund av min ålder eller min lilla erfarenhet.
Erika ser fram emot hyresförhandlingarna och vet att hon som ung ekonomistudent har saker att bidra med.
– Jag ser inte mitt engagemang i bofrågor som något jag bara gör för mig själv i dag. Det här gör jag för också för andra och för framtiden, säger Erika.
Eva Sten är ledamot i regionstyrelsen i region Mitt och sekreterare i Örebroföreningens styrelse. Hon är en med sina 50 år ändå en av de yngre.
– Att vara aktiv i en föreningsstyrelse tar mycket tid, det kanske gör det svårt för de yngre att vara med. I Örebrostyrelsen har vi haft en väldigt låg medelålder i många år, men inte nu längre. De yngre har flyttat och en del har köpt hus, säger Eva Sten.
Hon tror att det är vanligare att yngre engagerar sig i sitt bostadsområde.
– Kanske är det enklare, kanske är det närheten till det man gör som lockar. Men det voretoppen att få med fler mellan 20 och 40 år i styrelserna, säger Eva Sten.
I en projektrapport som gjordes redan 2003 konstaterar Hyresgästföreningen att de unga inte lockas av föreningens mötes- och arbetsformer och att de tycker att organisationen är byråkratisk och oflexibel. Vad de önskar är aktiv handling.
Hem & Hyra har med hjälp av medlemsregistret delat upp medlemmarna i region Mitt i åtta åldersspann mellan 0 år och 80 eller mer.
De förtroendevalda är de 45 personer som sitter i regionstyrelsen och i styrelserna i de största kommunföreningarna i Mitts fyra län; Örebro, Karlstad, Falun och Eskilstuna.
Vi har inte tagit med de spann som har 0 procent i grafiken. Siffrorna är avrundade.