Ett års väntetid hos hyresnämnden i Jönköping

Jönköping De är irriterade. Erna Efraimsson och Elisabet Gustavsson bor på Ängö i Kalmar. Utsikten mot Kalmarsund är fantastisk. Men skicket på deras lägenheter lägenheter är riktigt dåligt.
Foto: Linda Alfons
Elisabet Gustavsson får ofta torka vatten som läckt från toaletten, ventilen under badkaret hjälper inte till med avrinningen. ”Mattorna är nytvättade rätt ofta,” säger hon.

De har vänt sig till sin hyresvärd, som de säger gör sig oanträffbar, med en lång lista på brist­er som behöver åtgärdas.

– Jag torkar skit på badrumsgolvet, det kommer upp stora skitar säger Elisabet Gustavsson.

Läs ocksåStjärnan åker ut från Östermalmslägenhet: ”larmade inte om fuktskada”Mögel i skådespelerskans lägenhet.

Toalettstolen sitter löst och det är för trånga avloppsrör. I lägenhetens andra toalett finns ingen toalettstol alls. Den togs bort efter en vattenläcka i september och sedan dess har ingenting hänt.

I februari vände de sig till Hyresgästföreningen som i sin tur kontaktat hyresvärdens ombud Fastighetsägarna.

En del saker har åtgärdats helt eller delvis, men en del stora brister finns kvar. Fort­farande sprätter parketten iväg när Erna Efraimsson dammsuger. I tvättstugan är tvättmaskinen inte förankrad och skuttar omkring under tvättprogrammen. Och i vintras snöade det in genom balkongdörren.

Läs ocksåBoende protesterar: ”Trötta på att vara bankomat”

Hyresgästföreningen skickade in en ansökan om åtgärds­föreläggande till hyresnämnden i juni förra året. Sedan dess har de fortsatt diskussionerna med fastighetsägarna – och väntat på kallelse till sammanträde.

Sammanträdet har blivit utsatt till slutet av maj och beslut meddelas efter denna tidnings pressläggning.

Men den långa handläggningstiden har fått hyresgästernas irritation att växa.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

– Om de bara kunde ta tag i vårt ärende någonstans! Det är så många turer hit och dit, säger Erna Efraimsson.

För hyresnämnden i Jönköping är geografin ett problem. Kommuner från fyra län hör till de två hyresrådens område. För att inte allt för mycket tid ska gå åt till resor samlar de ihop ärenden innan de ger sig av till områdets utkanter, till exempel Kalmar.
– Det är tyvärr så att regeringen har beslutat att det ska se ut så här, säger hyresrådet Cecilia Isgren.

Ibland kommer inte yttranden in från parterna, ibland krävs det en delgivningsman och ibland pågår förhandlingar mellan parterna som gör att hyresnämnden väntar med att sätta ut ärendet till förhandling.

– Målsättningen är att det ska ta tre–fyra månader. De flesta ärenden klarar sig inom halvårsgränsen. I den bästa av värld­ar skulle två–tre månader vara rimlig handläggningstid, tycker Cecilia Isgren.

Fakta: Handläggningstider

Aktuella åtgärdsförelägganden som Hyresgästföreningen driver.

Oskarshamn: ansökan mars 2013, sammanträde ej utsatt

Kalmar: ansökan juni 2013, sammanträde maj 2014 (artikel)

Växjö: ansökan juli 2013, sammanträde ej utsatt

Uppvidinge: ansökan januari 2014, sammanträde uppskjutet

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Två decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här” Utan kök i tre månader ”evakuering hänger på försäkringsbolaget”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.