Extra Gävlehöjning för att få bort skadedjur

Gävle Gavlegårdarnas hyror höjs med i genomsnitt två procent från 1 februari. En tiondel av höjningen öronmärks för arbete med tryggheten och skadedjursförebyggande åtgärder.
Antalet skadedjurssaneringar ökar hos Kalmarhem.

Gavlegårdarna med 13 700 lägenheter och cirka 30 000 boenden gick tidigt i höstas ut med utgångsbudet 2,3 procent fördelat på 2 procent som ordinarie hyreshöjning och 0,3 procent extra för särskilda trygghetsskapande åtgärder.

Efter långa förhandlingar med Hyresgästföreningen har nu parterna en bit in på nya året enats om ett avtal.

Läs ocksåDe hotades av en av landets högsta hyreshöjningar – nu är hyrorna klaraGatuvy över centrala Knivsta. Blomsterplantering i kruka i förgrunden. Ett orange och ett gult flerbostadshus i bakgrunden.

Hyreshöjningen blir i genomsnitt 2 procent varav 0,2 procent öronmärks för trygghetsåtgärder och skadedjursförebyggande arbete. Höjningen gäller från 1 februari.

– Behovet av hyreshöjning kommer främst från de kostnadsökningar vi ser inom skötsel, reparationer, underhåll och avfallshantering, säger Lars Lennmalm, vice vd och Gavlegårdarnas förhandlingschef.

– Vi är glada att vi lyckats nå en överenskommelse som också ger möjlighet till en utökad satsning på trygghetsskapande åtgärder i våra bostadsområden samt att vi kan fortsätta utveckla vårt förebyggande arbete inom skadedjursbekämpning.

Läs ocksåHögre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrornaKanslihuset, där Alexander Kvidén är förhandlingsjurist, är ett av flera konsultföretag som anlitas av hyresvärdar för att utföra bruksvärderingar.

Hyreshöjningen varierar mellan noll och 2,73 procent för de olika lägenheterna inom Gävleföretagets bestånd.

Att det blir så stora skillnader beror på att Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen sedan en tid tillbaka är överens om att tillämpa en modell med så kallad systematisk hyressättning och målhyror.

Genom poängsättning har varje lägenhet fått en målhyra vars nivå beror på saker som läge, standard, storlek, trygghet, närhet till kommunikationer och allmän attraktivitet.

Läs ocksåNya trenden kan chockhöja Christoffers hyra - riskerar att få betala 1 800 mer

Storleken på hyreshöjningen inom intervallet upp till 2,73 procent avgörs nu av hur den aktuella hyran ligger i förhållande till målhyran.

Modellen för hur målhyran ska räknas ut har arbetats fram i samarbete mellan Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna.

Lägenheter som genomgått stam- eller ytskiktsrenovering får en högre höjning utifrån det standardval som hyresgästen gjort i samband med upprustningen. En höjning som genomförs stegvis över en treårsperiod.

För ”övriga hyresobjekt”, det vill säga garage, p-platser, lokaler med förhandlingsklausul, studentrum med mera, höjs hyran med 2,18 procent från 1 februari.

Läs också Så fick Lars rätt mot värstingvärden och slapp hyreshöjning Konkurskarusell skapar hyreskaos i byn: "Folk vet varken ut eller in"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.