Annons

Få allmännyttor i norr satsar på kvarterskonst

Västernorrland Bara fem av femton allmännyttor i södra Norrland satsar medvetet på konst i bostadsområden, enligt Hem & Hyras undersökning.
Foto: Åsa Eriksson
Offentlig konst. Fasadmålningar från Östersund, Sundsvall, Härnösand och Sveg.

Hem & Hyra har frågat allmännyttorna i Västernorrland och Jämtland om de lägger pengar på konstnärlig utsmyckning i bostadsområden. Och om de följer riksdagens gamla budgetbeslut om att avsätta minst en procent till konst i offentlig miljö vid ombyggnation eller nybyggen.

Enkäten visar att bara ett fåtal av allmännyttorna medvetet satsar på färg och form för de boende.
Härnösandshus och Härjegårdar tillhör ett par av undantagen. De har båda låtit pryda husfasader med konstnärliga målningar.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

– Vi har en målsättning att följa enprocentsregeln och smycka ut det offentliga rummet i samband med att vi bygger nytt. Vår muralmålning som vi håller på att färdigställa är ett exempel på detta (se notis ovan), säger Göran Albertsson, vd för Härnösandshus.

Östersundshem anser att de satsar indirekt på konst för hyresgästerna i och med att deras medlemskort ger fritt inträde till konstutställningar på Exercishallen. Men Östersundshem säger också att man i de planerade nyproduktionerna Tallåsen och Blomstergården, möjligen kommer att budgetera för konst specifikt.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tycker det är viktigt med lite konstnärlig skönhet i hyreshusområden.

Annons
Läs ocksåHär finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

– Ja, det är viktigt att vår boendemiljö är vacker och tilltalande och samspelar med dem som bor där, säger hon.

För några år sedan lät Sundsvalls allmännytta Mitthem barn i Skönsberg måla fritt på kvarterets grå betongmurar. Det blev succé för såväl stora som små på området.

Marie Linder tror på idén om att låta hyresgästerna själva delta i konstprojekten.
– Det är viktigt att ta till vara alla människors skapande kraft.

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

En betydligt dyrare konstsatsning gjordes 2016 på nybygget Norra kajen. Då investerade Mitthem i konst för ungefär 200 000 kronor.

– Nivån är i linje med procentregeln. Annars beslutar vi om insatser separat för varje projekt, vi har ingen stående post för det i vår budget, säger Anette Bergman på Mitthem.

Annons

När Övikshem byggde om ett äldreboende satsade man på ett konstnärligt inre och lät tapetsera en del av taket, väggar och trapphus med fototapet och duk.

De flesta allmännyttor i södra Norrland har dock aldrig hört talas om enprocentregeln. Eller så tillämpas den inte i bostadsmiljöer.

Men i Åre har några invånare uppmärksammat regeln och skickat in ett medborgarförslag till kommunpolitikerna. Om förslaget vinner mark föreslås att man inrättar ett konstnärligt råd där allmännyttan Årehus ska ingå.

Fakta: Enprocentsregeln

• 1937 beslutade riksdagen att införa en procentregel, vilket innebar att minst en procent av kostnaden för ny-, om- och tillbyggnationer ska gå till konstnärlig utsmyckning av offentliga byggnader.

• Enprocentsregeln används än idag i minst 25 kommuner i landet.

Källor: KIF (Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare), KRO (Konstnärernas Riksorganisation) och Wikipedia.

Läs också Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.