Få kommuner ansöker om tvångsförvaltning

Aneby De senaste tio åren är det bara tre kommuner som ansökt om tvångsförvaltning hos Hyresnämnden i Jönköping. Aneby kommun är en av dem.
Foto: Annika Wallsson

Det finns två parter som kan ansöka om tvångsförvaltning hos hyresnämnden: Hyresgästföreningen och en kommun.

Hem & Hyra har gått igenom de ansökningar som kommit in till hyresnämnden i Jönköping sedan januari 2004 och fram till mars i år. Nämnden tar hand om ärenden från länen Kronoberg, Jönköping, Kalmar samt 15 kommuner från Västra Götalands län.

Läs ocksåVärden ville nästan fördubbla hyran – fick 800 kronorEn bild på ett hus.

En klar majoritet av ansökningarna kommer från Hyresgästföreningen. Enbart tre kommuner har under perioden ansökt om tvångsförvaltning.

År 2007 var det Uppvidinge kommun, 2008 Högsby kommun och i år Aneby kommun.

– Det här är första gången vi gör detta. Vi ansåg att det inte fanns någon annan utväg än att få till ett beslut om tvångsförvaltning, säger Aneby kommuns miljöchef Torbjörn Adolfsson.

Läs ocksåObetalda skulder på nära 600 000 kronor blev droppen - nu stängs värden av i tre årHyresvärden Patrik Jörnklev och ett av hans hyreshus i Tomelilla.

Han fortsätter:

– Vi tycker att det borde finnas ett körkort för fastighetsförvaltning. Vi får ett folkhälsoproblem om inte fastighetsägaren tar sitt ansvar enligt miljöbalken. Och i bland har vi som tillsynsmyndighet svårt att nå fram med de verktyg vi har i dag.

Läs mer: Tvångsförvaltade hus i Aneby åtgärdas

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000
Läs också Iskalla lägenheter och tomma löften – nytt krav om tvångsförvaltning Boende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.