Annons

Få kommuner i Värmland arbetar mot barnvräkningar

Värmland Endast fyra av fjorton svarande kommuner i Värmlands län har rutiner för att arbeta förebyggande mot vräkningar av barnfamiljer.

I rapporten ”Hemlöshet och bostadsmarknaden 2012” går Socialstyrelsen igenom hur kommunerna i landet står rustade inför att invånare vräks och blir hemlösa.

I Värmlands län är det endast fyra av fjorton svarande kommuner som har rutiner för att arbeta förebyggande mot vräkningar av barnfamiljer. Trots att regeringen antagit en nollvision angånde vräkningar av barnfamiljer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Totalt utsattes 90 barn för vräkningshot i Värmlands län under 2012. Av dem tvingades 22 uppleva den uppslitade upplevelsen av att tvingas lämna sitt hem.

Av dem bodde 12 barn i kommuner som inte hade några förebyggande rutiner och tre barn i kommuner med rutiner. De övriga bor i de två kommuner som inte svarat på Socialstyrelsens enkät: Eda och Kristinehamn.

Annons

Karlstad är enligt Socialstyrelsen en av kommunerna som saknar rutiner för att förhindra vräkning. Där stod 23 barn inför att familjen hotades vräkas förra året, sex av dem vräktes.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Johanna Larsson (M) är ordförande i socialnämnden och blir förvånad över siffrorna.

– Sex barn? Det ska vara noll. Det ska inte förekomma att barn tvingas uppleva vräkningar. Vi arbetar aktivt med det. Det enda jag kan tänka mig är att de barnen är hör till familjer som återvänt till sina hemländer. För det är ofta sådant som ligger bakom, säger hon.

Annons

Förebyggande arbete vid vräkning av barnfamiljer och antal vräkta barn i Värmlands län

Kommun Arbetar förebyggande Antal barn
Arvika Ja 3
Eda Inget svar 4
Filipstad Ja 0
Forshaga Ja 0
Grums Nej 0
Hagfors Nej 1
Hammarö Nej 1
Karlstad Nej 6
Kil Nej 5
Kristinehamn Inget svar 2
Munkfors Nej Siffra saknas
Storfors Nej 0
Sunne Ja 0
Säffle Nej 0
Torsby Nej 0
Årjäng Nej 0

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.