Annons

Få nya hyresrätter i Uppland

Uppsala Trots att det råder stor brist på hyresrätter i hela Uppsala län är det bara tre kommuner som planerar att bygga nytt. De andra skyller på den nya lagen.

Enligt Länsstyrelsen i Uppsala län finns det ett stort behov av hyresrätter i hela länet de närmaste åren.
Därför har Upplandsnytt på Sveriges Radio Uppland undersökt hur de kommunala bostadsbolagen i länet planerar för framtiden.

Deras rundringning visar att bara Enköping, Håbo och Uppsala planeras nya hyresrätter. I de andra kommunerna ser de också att behoven blir större, men det tycker sig inte ha råd att bygga efter den nya lag som kom vid årsskiftet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lagändringen skulle göra villkoren för privata och kommunala bostadsbolag mer lika, investeringar måste vara självbärande och
bolagen ska ge ekonomisk avkastning till kommunen.

Annons
Fakta: Bostadsplaner i kommunerna

Uppsalahem – 2000-2500 bostäder de närmaste fem åren

Knivstabostäder – ett 50-tal lägenheter blir tillgängliga när servicehuset byggs om. Annars planeras inga nybyggen.

Hebygårdar – bygger just nu 18 hyresradhus i Heby som snart är klara, men inget annat planeras

Tierpsbyggen – inväntar kommunens bostadsförsörjningsplan för att veta vad som behövs och var. De gör också kalkyl på studentbostäder till motorgymnasiet. Men inga konkreta planer på nya hyresrätter

Östhammarshem – finns planer på att bygga mer hyresbostäder, i bland annat Alunda och Österbybruk, men inga siffror finns ännu.

Enköpings Hyresbostäder – 335 bostäder i ett planärende som ligger nu, sen kan ytterligare omkring hundra bostäder bli av under närmaste femårsperioden.

Håbohus – 35-50 bostäder planeras i nuläget de kommande fem åren.

Älvkarlebyhus – inga planer på nya hyresrätter de närmaste fem åren.

Källa: Sveriges Radio Uppland

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Anmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.