Familjebostäder: ”En tråkig historia”
I gårdagens sändning av Uppdrag Granskning specialsynades omläggningen av taken i kvarteret Standaret i Majorna i Göteborg. Det var ett uppdrag som upphandlades i konkurrens, vanns av byggföretaget Allbäcks Bygg och som genomfördes i etapper under 2007 och 2008.
Enligt de fakturor som betalats av Familjebostäder skulle bland annat råsponten på samtliga vindar i kvarteret ha bytts ut. Men det har visat sig inte stämma med verkligheten. Något som även Familjebostäder nu kunnat konstatera.
– Uppdrag Granskning har lämnat information till Familjebostäder om att en del beställda arbeten i detta projekt aldrig utförts, skriver bolaget på sin webbplats. Sedan en tid tillbaka gör vi besiktningar, borrar och öppnar upp inbyggda konstruktioner för att se på detaljnivå.
– Vi har kommit så långt i våra undersökningar att vi kan konstatera att mängden faktiskt utbytt råspont inte motsvarar det som fakturerats. Kontroll av volymer och utförande pågår just nu.
Bakgrunden till att bolaget betalat för jobb som inte utförts ska enligt Uppdrag Granskning vara att den ansvariga projektledaren under en längre tid tagit emot mutor av byggföretaget. Något Familjebostäder redan tidigare fått signaler om.
Redan 2005 mottog bolagsledningen ett anonymt brev i vilket det hävdades att Familjebostäder anlitade ett oseriöst företag och att det fanns personer med attest- och utanordningsrätt inom bolaget som tog emot mutor i form av byggmaterial och renovering av egna lägenheter och fritidshus från detta oseriösa företag. Notan för de här privatjobben ska sedan ha hamnat hos Familjebostäder.
– Eftersom brevet var anonymt och skrivet i ganska allmänna ordalag var det inte helt lätt att veta vilken vikt som skulle läggas vid detta, skriver Familjebostäder. Vi valde ändå att låta göra en extern revision i vilken man tittade på hur vi arbetade med allt från upphandling/inköp till genomförande av projekt.
Tre år senare, i december 2008, kom nästa anonyma brev där samma anklagelser upprepades men där den nu mutmisstänkte projektledaren även namngavs. Även detta brev föranledde enligt Familjebostäder en intern utredning som dock kom fram till ”att det inte fanns någon grund för det brevskrivaren påstod”.
Uppdrag Gransknings avslöjande har dock lett till att mutmisstankarna fått ny aktualitet. Ärendet har överlämnats till Riksenheten mot korruption i Stockholm för fortsatt utredning och under den tid utredningen pågår har den utpekade projektledaren fått andra arbetsuppgifter inom Familjebostäder.
Familjebostäder klassar det hela som ”en tråkig historia, det är inte så här vi ska arbeta” men framhåller samtidigt att man i dag anser sig ha väl fungerade rutiner och regler för hur projekt ska genomföras och hur inköp och upphandlingar ska skötas.
Ägaren till det byggföretag som pekats ut, Stefan Allbäck, ville under gårdagens sändning överhuvudtaget inte kommentera anklagelserna om att ha mutat kommunala tjänstemän och saltat fakturor. Men enligt GT som intervjuat Allbäcks juridiska ombud avvisar han alla anklagelser och på bolagets webbplats skriver Stefan Allbäck själv så här:
”SVT:s program Uppdrag Granskning har publicerat uppgifter om Stefan Allbäck Byggnads AB. Uppgifterna bygger bland annat på odokumenterad andrahandsinformation som inte är korrekt. Jag beklagar att SVT valt att publicera uppgifter som är felaktiga. Bakgrunden till SVT:s program är delvis att det pågår en förtalskampanj mot mig personligen och mot Stefan Allbäck Byggnads AB. En polisanmälan om förtal har inlämnats och utredning pågår.”
Uppdrag Granskning har i ett tidigare program även synat kommunala Mölndalsbostäder och också här finns misstankar om att bolaget i flera fall betalat för betydligt fler arbetstimmar än vad som i verkligheten utförts av ett privat byggföretag. Här handlar det dock inte om Allbäcks bygg utan om ett helt annat företag.
Även hos Mölndalsbostäder pågår en intern utredning ”avseende vår efterlevnad och uppföljning av våra ramavtal”.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.