Familjebostäder klarar inte sina egna byggmål

Stockholm Familjebostäder har som mål att bygga 500 lägenheter om året. Ändå kommer man bara att kunna byggstarta 186 lägenheter i år enligt bolagets tertialrapport.

– Det är mycket som påverkar, i vissa projekt är vi beroende av andra parter, andra projekt överklagas. Det finns en poäng med att kunna pröva planer men baksidan av det är att det tar tid. Alla vill ha bostäder men inte in på knuten, säger Familjebostäders vd Magdalena Bosson.

Familjebostäder kan antingen köpa projekt, utveckla fastigheter eller bygga med markanvisning. Hittills i år har bolaget fått 1 365 lägenheter markanvisade i olika projekt. Men det tar tid – upp till åtta år från att projektarbetet sätts igång till att bostaden står färdig. 

Läs ocksåGrannarna fick rätt – stoppar bygge av flera hyreshus i LysekilLysekil

– Våra ägare har jagat upp takten, bland annat fick vi 800 markanvisningar i ett paket under våren. Samtidigt har vi på gång att bygga och utveckla upp mot 1 200 nya lägenheter i Älvsjöområdet, där vi även ska kunna bygga ett par hundra studentbostäder.

Det går däremot bättre för Familjebostäder ekonomiskt. Under årets första tredjedel gjorde man en vinst på 135 miljoner kronor. VD Magdalena Bosson förklarar det goda resultatet med att bolaget har gjort flera försäljningar till bostadsrättsföreningar.

– Vi räknar inte med de försäljningarna, budgeten bygger inte på realisationsvinster. Just nu har vi cirka 900 lägenheter i olika faser av ombildning, berättar Magdalena Bosson. 

Läs ocksåEfter 15 års ovisshet – nu vill Uppsalahem riva Annikas hus: "Är det skrämskott igen?”Halvkroppsporträtt på Annika Hymark som har vitt axellångt hår, bruna solglasögon och brun jacka. I bakgeunden syns en ljust snadgul putsad fasad, ett räcke i metall, en cykel och buskar. Uppsalahem vill riva Annika Hymarks hus i kvarteret Idun i Svartbäcken i Uppsala.

Samtidigt landar prognosen för 2014 på 305 miljoner kronor i vinst exklusive realisationsvinster, vilket ändå överstiger förväntade resultat- och avkastningskrav. Vinsten är dock i jämförelse med förra året mindre än hälften så stort, då man i början av 2013 ombildade ännu fler lägenheter.

Läs också Skiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs" Inga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresse Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.