Familjen Özdes gillar sin uppfräschade lägenhet
Hikmet Özdes och hennes tre söner i Skövde har precis flyttat hem efter tillfälligt boende i en liten evakueringslägenhet. Det var värt trängseln. Under tjugo dagar förvandlades fyran till en modern lägenhet med helkaklat badrum, nya köksluckor och avloppsstammar med mera.
– Det är hur fräscht som helst, nu ser det ut som i en inredningstidning här, säger Hikmet stolt.
Hon lovordar Skövdebostäders information och inflytandet över materialval och utrustning. Hyran gick upp med 440 kronor.
– Det är värt varenda krona! Det här köket kostar, säger Hikmet.
Vanligt underhåll ingår i hyran men standardhöjande åtgärder, som till exempel kakel i stället för våtrumstapet, kan ge en höjning. Sådana arbeten kräver först hyresgästernas godkännande. Att få den nödvändiga underskriften är sällan ett problem visar Hem & Hyras rundringning till lokala värdar.
– Vi har en bra process med inflytandet. Många tycker att det är bra åtgärder, vi har hyresgästerna med oss, säger Skövdebostäders vd Dan Sandén.
Efter snart tio års arbete är nu runt 1 600 lägenheter stamrenoverade och har fått moderna en-ergisystem med mera. Ett projekt med 608 lägenheter planeras till mars och ska pågå i tre år. Sedan är alla Skövdebostäders fastigheter från den här tiden åtgärdade.
– Det känns bra. Vi har jobbat efter en strukturerad plan och slipper akuta åtgärder, det håller nere kostnaderna, säger Sandén.
Privata Wennergrens behövde inte samla in godkännanden vid upprustningen av en fastighet med åtta lägenheter i Hjo. Detta eftersom planen varit långsiktig: när hyresgäster flyttat ut kom inga nya in. När arbetet startade var bara två lägenheter bebodda.
– Vi löste det utan konflikter, de fick lägenheter som passade bättre, säger vd Erik Eriksson.
Privata Severinssons senaste stora projekt, stambyten av 78 lägenheter på Strömstadsvägen i Uddevalla, stod klart 2011. Trots att hyreshöjningar på i snitt 700 kronor var godkännanden från hyresgästerna inget problem.
– Frågan är känslig, jag räknade med reaktioner. Men hyresgästerna tyckte nog att det var värt pengarna, alla sa ja till arbetena, säger vd Christian Severinsson.
Allmännyttiga Uddevallahem har jobbat med stora renoveringsprojekt de senaste tio åren och fortsätter på obestämd tid. I vår får ett 70-tal lägenheter i kvarteret Ängön nya stammar, uppfräschade kök, badrum med mera. Hyrorna höjs efter förhandling med Hyresgästföreningen. Runt 800 kronor per månad är inte ovanligt.
– Jag beundrar hyresgästernas tålamod, både att stå ut med arbetet och få relativt kraftiga höjningar. Än har ingen överklagat, men vi lägger också mycket kraft på information, säger förvaltningschef Thomas Zetterlund.
Under tio år har AB Bostäder i Borås renoverat 2 400 lägenheter, processen fortsätter. Helkaklat badrum och ny el ökar på månadshyran med 370 kronor, en säkerhetsdörr gör 90 kronor till. Värden har inte behövt driva igenom några höjningar i hyresnämnden. Men i ett projekt klagade ett antal boende inte att betala mer och fick då bara delvis renoverat. Nu tittar bolaget på hur man ska göra med kommande miljonprogramsområden.
– Vi kanske får dra ner nivån, eller erbjuda två nivåer. Vi måste vara rädda om hyresgästernas pengar, säger affärsutvecklingschef Bengt Engberg.
På Brogården i Alingsås pågår projektet som förvandlar slitna 70-talslängor till moderna passivhus. En trea här har blivit i snitt drygt 1 700 kronor dyrare per månad. Alingsåshem hade ändå inga problem med att få nödvändiga godkännanden från de boende.
Just nu renoverar Vänersborgsbostäder både billigt och dyrt. På Roddaregatan pågår arbeten med stamrenoveringar och två helt nya våningsplan som byggs på 1960-talshusen. De standardhöjande åtgärderna i husens gamla delar höjer hyran med 800 kronor per månad.
Samtidigt pågår en enklare stamrenovering utan hyreshöjning i 30 bostäder på Bangatan. Vänersborgsbostäder gör så för att få en variation av lägenheter med olika standard och hyror. Hyresgästerna har ställt sig positiva.
På andra håll i landet, bland annat i Göteborg, har standardhöjande åtgärder lett till mycket kraftiga hyreshöjningar och minst lika kraftiga protester från hyresgästerna. Läs Hem & Hyras artikel om protestaktionerna på Pennygången.
Alingsåshem | Projekt Brogården där miljonprogramsfastigheter byggs om till moderna passivhus fortsätter under flera år till. På Stockslycke pågår omfattande badrumsrenoveringar, arbeten med stambyte, installation av fibernät och passersystem. Övriga planerade arbeten gäller fönsterbyten för runt 300 lägenheter i Alingsås samt fasader med mera för 24 lägenheter i Sollebrunn. |
AB Bostäder i Borås | Renoveringsarbetet är en pågående process och bolagets mål är att höja takten till 300 lägenheter per år. Nyligen slutfördes ett treårigt projekt på Hässleholmen. Vad som sker närmast är inte helt spikat, först ska förhandlingen med Hyresgästföreningen bli klar. |
Apartment Bostad i Borås | Värden tittar för tillfället på två projekt som handlar om 55 lägenheter i centrum och på Tullen. När det kan starta eller exakt vilka arbeten som ska göras är i dagsläget osäkert. |
Eidar i Trollhättan | Bolaget har en plan som säger att 150 lägenheter per år ska renoveras de närmsta åren. Närmast i tur står områdena Sågkvarnen, Spaden, Björnbäret och Stensmedjan. Exakt när, vad och i vilken ordning är i nuläget inte helt klart. |
Hyresbostäder i Falköping | Bolaget har planer på stambytesrenovering av en fastighet i Stenstorp och tre fastigheter i Falköping. Det handlar om totalt cirka 150 lägenheter och kommer förmodligen även att avse nya badrum och kök samt eventuellt ny elinstallation. Arbetet påbörjas troligen inte före 2014. |
Mariehus | Inga färdigplanerade projekt, men diskussioner pågår om det går att utföra en relining eller om det blir stambyte i en fastighet med 150 lägenheter. Arbetet startar förmodligen om ett par år. |
Severinssons (Trollhättan/Uddevalla) | För tillfället ligger Severinssons lågt med bostadssidan och har inga planer på stambyten i lägenheter före 2015. Närmast i tur står stambyte för 44 lägenheter i en fastighet från 1940-talet på Söder i Uddevalla. Planen är att arbetet ska påbörjas inom fem år. |
Skövdebostäder | Efter tio års arbete återstår ett stort renoveringsprojekt, 608 lägenheter i Södra Ryd. Beräknad start i mars 2013. Arbetena med stambyten, helkaklade badrum, energiåtgärder, nya lås på altandörrar med mera pågår i tre år. Processen med godkännanden från hyresgästerna och hyresförhandlingar är ännu inte klar. |
Uddevallahem |
Arbetet med renoveringsprojekt fortsätter på obestämd tid. Nästa projekt planeras till april 2013. Det blir då stambyten, uppfräschade kök, badrum och tvättstugor med mera för ett 70-tal lägenheter i centrala kvarteret Ängön. |
Vänersborgsbostäder |
Projektet på Roddaregatan, bland annat stambyten och nya kök och badrum, fortsätter med 20 lägenheter per år. Planerat avslut 2015. Ett projekt med relining, badrumsrenovering och ny el på Bangatan ska vara klart i början av december. |
Wennergrens (Hjo med flera orter) |
Bolaget kommer att behöva stamrenovera flera hus inom en femårsperiod, men det finns inga konkreta planer än. |