Annons

Fånge får rätt att röka i sin cell

Nyheter Kriminalvården förbjöd internen att röka i sin cell. Han överklagade beslutet till förvaltningsrätten som ger den intagne rätt att ta ett bloss i sitt ”bostadsrum”.

Även fångar har rättigheter. När Kriminalvården förbjöd den intagne att röka i sin cell vände han sig till förvaltningsrätten för att få beslutet upphävt.
Kriminalvården anser att rökning innebär en brandrisk. På grund av säkerhetsarrangemanget kring den slutna anstalten Österåker, där fången är intagen, kan inte räddningstjänsten ingripa på vanligt vis om en eldsvåda uppstår. Rökningen innebär därför en stor säkerhetsrisk för de intagna. Möjlighet att röka finns under promenadtid, två gånger om dagen.
Dessutom har man ett ansvar att skapa en god arbetsmiljö för personalen, enligt Kriminalvården.

Internen hävdar å sin sida att det är att ta hänsyn till personalen att begränsa rökningen till bostadsrummet. Där vistas personalen enbart när det är visitation och det finns bra fungerade ventilationssystem i rummet. Gardiner och madrass är flamskyddade och den intagne säger sig kunna hantera cigarettrökning på ett säkert sätt.
Förvaltningsrätten konstaterar att anstalten inte haft stöd i lagen för att förbjuda interner att röka i sina bostadsrum. Därför upphävs förbudet och den intagne kan återigen njuta av ett bloss i sin cell.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Annons
Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.