Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat

Turerna i målet har varit många och ovanliga.
Allt började med att en mindre brand uppstod i huset nära Avenyn. Flera badrum skadades. Hyresvärden åtog sig att renovera dem utan kostnad för hyresgästerna.
Badrummen skulle få vitt kakel och svartvitt klinkersgolv.
Ville få tillbaka samma kakel
Men ett äldre par i en sjurumslägenhet vägrade. De krävde att hyresvärden i stället skulle återställa deras badrum som det varit innan branden, med blåvitt kakel och ett marmorhandfat som de installerat på egen bekostnad på 1990-talet.
När hyresvärden inte gick med på detta skrev mannen ett mejl till de anlitade hantverkarna:
”Vi vägrar tillträde till våningen vilket jag också meddelat vår advokat. Det finns ingen överenskommelse som ger dem rätt att komma in. Tvärtom vägrar man att tala om hur renoveringen skall gå till eller hur det kommer att se ut. Detta är naturligtvis fullständigt idiotiskt.”
Höll inne hyra
Paret höll också inne en stor del av sin hyra eftersom de bara kunde använda det ena av lägenhetens två badrum, och för att de ansåg sig ha varit förhindrade att använda köket under en period. De krävde en hyresnedsättning på 80 procent.
Hyresvärden svarade med en uppsägning.
Hyresnämnden gav värden rätt att säga upp kvinnan, som var den som stod på kontraktet för den 192 kvadrat stora lägenheten. När beslutet kom hade kvinnan avlidit och dödsboets hyresskuld var uppe i mer än 140 000 kronor.
En del av summan betalades efter hyresnämndens sammanträde, men över 80 000 kronor återstod fortfarande i skuld.
Ville överta kontraktet
Mannen överklagade uppsägningen till Svea hovrätt, men fick avslag förra våren.
Han har även försökt få till stånd ett åtgärdsföreläggande mot värden och ansökt om tvångsförvaltning av huset. Båda dessa ansökningar har avslagits av hyresnämnden.
Då krävde han i stället att få överta hyreskontraktet. Något hyresnämnden i Göteborg sade nej till i september i fjol.
I sitt beslut konstaterar hyresnämnden att mannen varit minst lika drivande som kvinnan i att vägra hantverkarna tillträde och att låta bli att betala hyra.
Från september 2021 fram till nämndens sammanträde hade dödsboet inte betalat någon hyra alls. Hyresskulden hade stigit till hela 250 000 kronor.
Får inget uppskov
Mannen hävdar att han trott att han inte kunde betala hyra innan han fått överta kontraktet.
Han har därför överklagat hyresnämndens beslut. Om inte Svea hovrätt går med på att han tar över kontraktet vill han få sex månaders uppskov med att flytta ut.
Men Svea hovrätt avslår både överklagan och kravet om uppskov.
Hovrätten konstaterar att mannen visserligen är närmare 90 år gammal och sjuklig, men storleken på hyresskulden gör ändå att det inte kan bli tal om något uppskov. Mannen ska flytta ut omedelbart.
Svea hovrätts beslut kan inte överklagas.