Annons

Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000

Göteborg Ett bråk om ett marmorhandfat startade allt. Nu kan mannen tvingas lämna sin sjurumslägenhet i Göteborgs innerstad. Bland annat har han låtit bli att betala mer än 250 000 kronor i hyra.
Hyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.
Foto: Hyresnämnden
Efter branden ville hyresvärden renovera som på bilden. Men det äldre paret sade nej. De ville att badrummet skulle återställas med den inredning de tidigare själva bekostat. Därför vägrade de hantverkarna tillträde och höll inne hyran.

Hantverkarna skulle laga och förstärka rören i huset nära Avenyn. Istället började det brinna och badrum i fyra lägenheter blev skadade. Det blev början på flera år av processer.

Först såg allt ut att flyta på som det skulle. Hyresvärden erbjöd sig att renovera badrummen utan hyreshöjning. De nya badrummen skulle få vitt kakel och ett svartvit-rutigt klinkersgolv.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men ett äldre par i en sjurummare vägrade.

De krävde att värden skulle ersätta det marmorhandfat och det blåvita kakel som de valt när de renoverat badrummet på egen bekostnad på 1990-talet.

När hyresvärden inte gick med på detta skrev mannen ett mejl till de anlitade hantverkarna:

Läs ocksåBråk om marmorhandfat – slutar med vräkning

”Vi vägrar tillträde till våningen vilket jag också meddelat vår advokat. Det finns ingen överenskommelse som ger dem rätt att komma in. Tvärtom vägrar man att tala om hur renoveringen skall gå till eller hur det kommer att se ut. Detta är naturligtvis fullständigt idiotiskt.”

Paret höll även inne en stor del av sin hyra eftersom de nu bara hade ett fungerande badrum i våningen istället för två. De ansåg också att de inte kunnat använda köket under en period. Därför ville de ha en hyresnedsättning på upp till 80 procent.

Annons

Hyresvärden svarade med att säga upp kvinnan, som var den som stod på kontraktet.

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

Hyresnämnden gav värden rätt i sin uppsägning. Då hade kvinnan avlidit och dödsboets hyresskuld var uppe i över 140 000 kronor.

En del av summan betalades tillbaka till värden efter hyresnämndens sammanträde, men inte allt. Över 80 000 kronor återstod i skuld.

Förlorade i hovrätten

Mannen överklagade hyresnämndens beslut att säga upp kontraktet, men fick avslag i Svea hovrätt i april i år.

Han har även försökt få till stånd ett åtgärdsföreläggande mot värden och ansökt om tvångsförvaltning av huset. Båda dessa ansökningar har avslagits av hyresnämnden.

Nu har mannen krävt att få överta kontraktet, men hyresvärden vägrar godta honom som hyresgäst. Efter september 2021 har ingen hyra över huvud taget betalats in av dödsboet efter kvinnan. Hyresskulden är nu uppe i över 250 000 kronor.

Mannen hävdar inför hyresnämnden att han inte förstått lagstiftningen. Han har trott att han inte kunnat betala hyran innan han fått ett övertagande godkänt.

Annons

”Chikanös ansökan”

Värden i sin tur anser att den uteblivna hyran är en fortsatt stridsåtgärd för att driva igenom mannens krav. Hon anser även att mannens ansökan om tvångsförvaltning är ”chikanös”, det vill säga förolämpande.

Nu har hyresnämndens beslut kommit. Hyresvärden får rätt att säga nej till mannen som hyresgäst.

Nämnden konstaterar att han har varit lika drivande som sin avlidna fru. Det är han som skrivit under mejlet om att hantverkarna inte får komma in. Inte heller tycker nämnden att mannens förklaringar duger när det gäller varför han inte betalat hyran.

Mannen har nu överklagat beslutet till Svea Hovrätt.

Läs också Värden anklagar par i 60-årsåldern - mörkade skilsmässa och fuskade med kötid Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Värden renoverade hos Ann-Christin – saker för 113 000 kronor försvann: ”Har orsakat så mycket skada”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.