Annons

Får lov att lämna lägenhet till sin kusin – och före detta älskare

Nyheter De två männen är kusiner, har bott under samma tak i fyra år och har tidigare haft en sexuell relation. Nu vill den av männen som står på kontraktet – och som skaffat fru och villa – överlåta hyresavtalet till den tidigare partnern. Hovrätten ger sitt godkännande, då de två männen anses vara närstående.
Foto: Gry Ellebjerg/Wikimedia Commons
De två männen räknas som närstående, trots att de är kusiner. Huset på bilden har inget med artikeln att göra.

Sent i vintras fick hyresnämnden i Västerås ett något annorlunda ärende på sitt bord. Det gällde två manliga kusiner, som vuxit upp tillsammans i Irak och som under de senaste fyra åren har bott tillsammans i en lägenhet i Uppsala.

Den ene mannen har nu köpt en villa i ett närliggande samhälle och vill därför att hyreskontraktet övergår till kusinen, vilken han betraktar som sambo och som enligt egen utsago står honom närmare än hans egna bröder.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

Vad som komplicerar fallet är dock att mannen som står på kontraktet redan har sin fru boende i lägenheten, medan kusinen delar ett angränsande rum tillsammans med det gifta parets dotter. De två männen har även i yngre år haft en sexuell relation.

Annons

Enligt lag kan man ha rätt att överlåta sin hyresrätt till en närstående, om man bott varaktigt tillsammans och haft en boendegemenskap. Hyresnämnden medger att de båda männen har bott tillräckligt länge ihop, och att det rört sig om en boendegemenskap med bland annat gemensamma måltider och umgänge. Det faktum att männen sover i skilda rum och inte är närmare familj än kusiner innebär dock att mannen som vill ta över kontraktet inte är att betrakta som närstående utan inneboende, resonerar hyresnämnden i sitt avslag.

Nu har frågan avgjorts i Svea hovrätt – som tagit en helt annan linje och bedömt att kusinen faktiskt är att betrakta som närstående.

Läs ocksåHar inneboende för att klara renoveringshyran – nu vill värden vräka tvåbarnsmamman MadeleineMadeleine Tärnsby, hyresgäst hos Heba, riskerar vräkning

I sitt beslut skriver hovrätten att även personer som inte är föräldrar, barn, syskon eller närmare släktingar kan anses vara närstående, och ger som exempel att det kan uppstå långvariga relationer mellan obesläktade personer som liknar dem mellan en far och son. Det finns även ett tidigare avgörande i hovrätten där en hyresgäst accepterades som närstående trots att personen bodde tillsammans med sin bror och dennes fru med barn.

Annons

Att hyresvärden inte har någon kritik mot den ensamstående kusinen som hyresgäst är också till hans fördel. Hyresrätten får därför lov att överlåtas med oförändrade hyresvillkor.

Läs också Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Undvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla” Hyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.