HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Får ta över kontraktet – trots skulder

Nyheter Sambon dog och den 63-åriga kvinnan i Solna ville ta över kontraktet. Hyresvärden vägrade och fick medhåll av hyresnämnden. Nu ändrar hovrätten beslutet och låter kvinnan bo kvar. – Hon började nästan gråta av lycka när jag berättade det, säger kvinnans ombud, Göran Walldin.​
Det var den 28 maj förra året som den 63-åriga kvinnans sambo gick bort. 63-åringen ansökte då om att få ta över kontraktet, men fick nej av hyresvärden som gav henne tre månader på sig att flytta.
Orsaken var att kvinnan under åren dragit på sig flertalet betalningsanmärkningar, 66 stycken, samt hade en skuld till kronofogden på över 100 000 kronor. Hyresvärden kunde därför inte godta henne som hyresgäst.
Kvinnan drev ärendet till hyresnämnden som dock gick på värdens linje. Hennes osäkra betalningsförmåga gav värden rätt att neka henne lägenheten, enligt nämnden.
Men 63-åringen gav sig inte utan överklagade beslutet till Svea hovrätt som nu kommit med sin dom. Och hovrätten kör över hyresnämndens beslut, kvinnan får bo kvar.
Bara för att kvinnan har betalningsanmärkningar och skulder betyder inte det att hon är olämplig som hyresgäst, enligt hovrätten.
 
Dessutom är hennes inkomst tillräckligt hög för att hon ska klara av hyran, anser rätten vars beslut inte går att överklaga.
Göran Walldin är jurist vid Hyresgästföreningen och har företrätt kvinnan i såväl hyresnämnd som hovrätt.
– Hon började nästan gråta av lycka när jag berättade det, hon är jätteglad, säger han.
Göran Walldin tycker att såväl bostadsbolag som hyresnämnd och hovrätt blivit hårdare när det gäller överlåtelse av kontrakt.
– Ja, jag uppfattar att praxis har blivit tuffare. Därför blev jag positivt överraskad av hovrättens dom, säger han.
 
 

Läs också Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra Nybygget kostar halva lönen – på håret att Antonias familj har råd Hyran i nybyggen stiger – men helt fri hyressättning planeras Rikshems hyror klara i Uppsala Krav på höjda hyror i region Aros-Gävle

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.