Annons

Får tillbaka 300 000 i överhyra

Nyheter ​Våningen på Östermalm i Stockholm är exklusiv. Men inte värd 36 000 kronor i månaden. Nu ska andrahandshyresgästen få tillbaka närmare 300 000 kronor. Fast ändå inte.
På de cirka 230 kvadratmeterna ryms sju rum och kök. Tre badrum med italienskt kakel och marmorgolv, kakelugnar, spegeldörrar och takstuckaturer. Dessutom finns det pool och rekreationsrum i fastigheten.
Därtill ligger den fint: på Östermalmsgatan i Stockholm.
Det är en bostadsrätt, men hyrdes under flera år ut i andra hand till ett kapitalförvaltningsbolag. Bolagets ägare flyttade in och betalade 36 000 kronor i månaden i hyra.
Men i våras fick han nog av den höga hyran och ansökte hos hyresnämnden om en återbetalning på drygt en halv miljon kronor. Han menade att hyran borde ligga på 15 000 kronor i stället.
 
Enligt hyreslagen kan hyresnämnden besluta vad som är en skälig nivå vid andrahandsuthyrning och det gäller även bostadsrätter. Hyran får inte vara påtagligt högre än för lägenheter med likvärdigt bruksvärde i allmännyttiga bostadsbolag.
Efter en besiktning av sjurummaren kom hyresnämnden fram till att 23 000 kronor är en skälig månadshyra. Bostadsrättsinnehavaren överklagade och Svea hovrätt har nu fastställt beslutet. Därmed måste lägenhetsägaren, som bor i spanska Marbella, betala tillbaka två års överhyra – sammanlagt 288 097 kronor. Plus ränta.
 
Men pengarna går knappast ner i andrahandshyresgästens ficka. Det var ju hans kapitalförvaltningsbolag, som stod på kontraktet och bolaget har satts i frivillig likvidation och håller på att avvecklas. Advokat Kimmo Tihinen är likvidator, alltså den som sköter själva avvecklingen.
– Det finns tyvärr stora skulder i bolaget. Alla fordringsägare ska dela lika på de medel som finns och min mening är absolut att de här penarna hör till bolaget, säger han.
Dessutom pågår en annan tvist mellan samma parter. Den handlar om obetalda hyror för två månader i våras och har ännu inte avgjorts i Stockholms tingsrätt.
 
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.