Annons

Får tillbaka hyreshus – mot sin vilja

Nyheter Ingen vill ta hand om Ekgården i Örsundsbro. Tvångsförvaltaren har fått nog. Kommunen har ingen lösning. I morgon får ägaren själv tillbaka ansvaret, fast han försökte slippa.
Ekgårdens hyresgäster har länge fått leva med fukt, mögel, brandfaror och obetalda räkningar.

Turerna kring det före detta äldreboendet har varit många (se faktaruta och länkar till höger).Förra våren beslutade hyresnämnden att fastigheten skulle tvångsförvaltas och Fastighetsägarna Mittnord AB tog på sig uppdraget.

Under hösten har det blivit ekonomiskt ohållbart sedan kommunen dömt ut bostäderna, flera hyresgäster har flyttat och andra har deponerat hyra hos länsstyrelsen. Med över 80 000 kronor i skulder för el, vatten och sophantering begärde Mittnord AB att slippa sitt uppdrag. Hyresgästföreningen protesterade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi hävdade att de borde fortsätta tvångsförvaltningen ytterligare ett tag för att se om det gick att lösa på annats sätt, för hyresgästernas skull. Det skulle bygga på att kommunen tar sitt ansvar, säger Björn Collin, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Enköpings kommun meddelade dock att man inte tänkte göra något och några dagar före jul beslutade hyresnämnden i Västerås att tvångsförvaltningen ska upphöra den 8 januari. En förvaltare har rätt att bli befriad från sitt tvångsförvaltningsuppdrag om denne begär det, skrev hyresnämnden och hänvisade till en dom i Bostadsdomstolen 1986.

Annons

Som en följd av att förvaltarens uppdrag upphör och att det inte finns någon annan  som kan ta över, hävdes också tvångsförvaltningen.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Men det ville inte fastighetens ägare Jan Palm, som överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Hovrätten avvisade överklagadet eftersom hyresnämndens beslut inte kunde anses ha gått emot Jan Palm. Han har alltså inte rätt att överklaga utan får lov att ta över ansvaret för Ekgården igen.

Hyresgästen Gunilla Sahlander säger att det känns hopplöst. Nu väntar hon och grannarna på nya hot om att elen ska stängas av, eftersom räkningarna inte är betalda.

Annons

– Det känns som en katastrof om de stänger av elen. Vi har ingen annan stans att ta vägen.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Fakta: Ekgården

Ekgården är ett före detta äldreboende i Örsundsbro, som byggts om till lägenheter. Ägare är Jan Palm. Redan 2007 beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning, men tre år senare fick Palm tillbaka förvaltningen efter att ha fått ordning på sin ekonomi. I februari 2013 var det dags igen. Efter att ha konstaterat en rad mycket allvarliga brister och kraftigt eftersatt underhåll, beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning på nytt. Till ny förvaltare utsågs Fastighetsägarna MittNord.

Den 15 oktober fattade miljö- och byggnadsnämnden och räddningstjänsten i Enköping beslut om förbud att hyra ut lägenheter samt förbud mot att bo på Ekgården. Flera utredningar visar att fastigheten är både hälso- och brandfarlig och därmed är högst olämplig som boendemiljö. Bland annat saknas ventilation och brandavskiljande väggar. Hyresgästerna var tvungna att flytta senast den 4 november. Men efter att flera hyresgäster överklagat till länsstyrelsen, upphävdes beslutet tillfälligt.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.