HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Får tillbaka hyreshus – mot sin vilja

Nyheter Ingen vill ta hand om Ekgården i Örsundsbro. Tvångsförvaltaren har fått nog. Kommunen har ingen lösning. I morgon får ägaren själv tillbaka ansvaret, fast han försökte slippa.
Ekgårdens hyresgäster har länge fått leva med fukt, mögel, brandfaror och obetalda räkningar.

Turerna kring det före detta äldreboendet har varit många (se faktaruta och länkar till höger).Förra våren beslutade hyresnämnden att fastigheten skulle tvångsförvaltas och Fastighetsägarna Mittnord AB tog på sig uppdraget.

Under hösten har det blivit ekonomiskt ohållbart sedan kommunen dömt ut bostäderna, flera hyresgäster har flyttat och andra har deponerat hyra hos länsstyrelsen. Med över 80 000 kronor i skulder för el, vatten och sophantering begärde Mittnord AB att slippa sitt uppdrag. Hyresgästföreningen protesterade.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Vi hävdade att de borde fortsätta tvångsförvaltningen ytterligare ett tag för att se om det gick att lösa på annats sätt, för hyresgästernas skull. Det skulle bygga på att kommunen tar sitt ansvar, säger Björn Collin, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Enköpings kommun meddelade dock att man inte tänkte göra något och några dagar före jul beslutade hyresnämnden i Västerås att tvångsförvaltningen ska upphöra den 8 januari. En förvaltare har rätt att bli befriad från sitt tvångsförvaltningsuppdrag om denne begär det, skrev hyresnämnden och hänvisade till en dom i Bostadsdomstolen 1986.

Som en följd av att förvaltarens uppdrag upphör och att det inte finns någon annan  som kan ta över, hävdes också tvångsförvaltningen.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Men det ville inte fastighetens ägare Jan Palm, som överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Hovrätten avvisade överklagadet eftersom hyresnämndens beslut inte kunde anses ha gått emot Jan Palm. Han har alltså inte rätt att överklaga utan får lov att ta över ansvaret för Ekgården igen.

Hyresgästen Gunilla Sahlander säger att det känns hopplöst. Nu väntar hon och grannarna på nya hot om att elen ska stängas av, eftersom räkningarna inte är betalda.

– Det känns som en katastrof om de stänger av elen. Vi har ingen annan stans att ta vägen.

Läs ocksåAlla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Fakta: Ekgården

Ekgården är ett före detta äldreboende i Örsundsbro, som byggts om till lägenheter. Ägare är Jan Palm. Redan 2007 beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning, men tre år senare fick Palm tillbaka förvaltningen efter att ha fått ordning på sin ekonomi. I februari 2013 var det dags igen. Efter att ha konstaterat en rad mycket allvarliga brister och kraftigt eftersatt underhåll, beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning på nytt. Till ny förvaltare utsågs Fastighetsägarna MittNord.

Den 15 oktober fattade miljö- och byggnadsnämnden och räddningstjänsten i Enköping beslut om förbud att hyra ut lägenheter samt förbud mot att bo på Ekgården. Flera utredningar visar att fastigheten är både hälso- och brandfarlig och därmed är högst olämplig som boendemiljö. Bland annat saknas ventilation och brandavskiljande väggar. Hyresgästerna var tvungna att flytta senast den 4 november. Men efter att flera hyresgäster överklagat till länsstyrelsen, upphävdes beslutet tillfälligt.

Läs också Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.