HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Farlig hiss kunde användas – trots förbud

Tranås En katastrof hade kunnat hända i den vanvårdade fastigheten i Tranås. Trots användningsförbud på grund av en allvarlig brist åkte hyresgäster ovetandes i hissen i åtta månader.

Det är många delar kring den misskötta fastigheten som bygg- och miljönämnden i Tranås fått bena ut. Inte bara riskerar fastighetsägaren totalt omkring en miljon kronor i böter om inte åtgärder utförs inom viss tid beroende på omfattning och karaktär på bristerna.

Fastighetsägaren måste även betala 88 600 kronor till nämnden för att ha möjliggjort användning av hissen trots att den hade användningsförbud.

Läs ocksåGrannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Det allvarligaste felet på hissen var att hastighetsregulatorn kärvade. Dess funktion är att stoppa hissen om hastigheten blir för hög, om exempelvis en hisslina går sönder. Att det fanns flera trådbrott på hisslinorna ansågs inte så pass allvarliga av besiktningsföretaget att de behövde bytas.

I nämndens protokoll framgår att besiktningsföretaget genomförde en besiktning på hissen i maj förra året. Den visade på brister som hade omedelbar betydelse för säkerhet och hälsa. Bara besiktningsföretagets underkännande av hissen i sig gjorde att det automatiskt blev användningsförbud. Därtill tog nämnden beslut om användningsförbud för att förtydliga att hissen inte fick användas innan en godkänd besiktning var gjord.

Trots detta stängdes inte hissen av, eller reparerades, utan användes av hyresgästerna i åtta månader.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Att så var fallet uppdagade vid ett tillsynsbesök 25 januari i år då kommunens tjänstemän fann att hissen fortfarande var i drift och inget intyg om godkänd besiktning fanns uppsatt, någon ny besiktning var inte ens utförd.

Kommunens bygginspektör tog hjälp av husets vaktmästare att komma in i elcentralen för att ta ut säkringarna i syfte att ta hissen ur drift på grund av säkerhetsriskerna.

Först därefter såg fastighetsägaren till att reparera hissen och 8 februari kunde ett intyg från besiktning visa att hissen var utan brister och åter kunde tas i bruk.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Nämnden skriver:

”Även om hissar normalt sett är väldigt säkra, bedöms det att ett fel på hastighetsregulatorn är mycket allvarlig. Trots att det inte har setts som så allvarligt att det funnits trådbrott på hisslinorna, finns det en ökad risk för att en hisslina går av. Om hastighetsregulatorn då inte fungerar, kan följderna bli katastrofala, särskilt med tanke på antalet våningar.”

På grund av att fastighetsägaren möjliggjort användning av en hiss med användningsförbud har nämnden beslutat om en byggsanktionsavgift på 88 600 kronor. En byggsanktionsavgift kan tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.

Läs mer:

Beslut om tvångsförvaltning i Tranås läggs på is

Hot om böter om inte brister åtgärdas i Tranås

Beslut om tvångsförvaltning i Tranås kan sakna lagstöd

Hyresvärd i Tranås riskerar tvångsförvaltning

Läs också Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.