Farligast att bo i flerfamiljshus

Nyheter Utsattheten för brott har minskat något på fem år. Men som hyresgäst är risken betydligt större att drabbas av vålds- och sexbrott.

Svenskarna är ett tryggt folk som på senaste blivit snäppet ännu tryggare, visar den årliga nationella trygghetsundersökningen från Brå.

Bara drygt var sjunde person är rädd för att gå ut sent på kvällen, jämfört med var femte person så sent som 2006.
Alla osäkrast känner sig kvinnor mellan 65 och 79 år, boende i flerfamiljshus. Av dem vågar 47 procent inte gå ut sena kvällar på grund av risken att drabbas av brott.

Läs ocksåRiktade in sig på att lura kvinnor över 90 år – lägenheten var brottscentral

Hur trygg man upplever omgivningen beror till stor del på var man bor – och hur man bor.

På landsbygden och i mindre städer känner människor mindre oro än i storstadsområden.

Boende i flerfamiljshus uppger sig dessutom vara mer än dubbelt så otrygga vid utevistelse jämfört med boende i småhus.

Läs ocksåUteplatser betydelsefulla – även för grannarna: "Att se grönska från fönstret har en hälsoeffekt”Anna Bengtsson i ljust uppsatt hår, en grön mönstrad klänning med bin på och en gul kofta, halvsitter på ett balkongräcke i sten. I bakgrunden syns en stor gräsmatta och buskar, träd, skog. Anna Bengtsson har forskat kring betydelsen av kontakt med utemiljön. Att ha en uteplats är betydelsefullt på flera sätt för den fysiska och psykiska hälsan och för att känna trygghet.

Och otryggheten är många gånger befogad.

Polisens brottsstatistik visar att personer som bor i flerfamiljshus löper ungefär dubbelt så stor risk att drabbas av vålds- och sexualbrott eller hot. Utsattheten för rån är tre gånger så hög bland människor hemmahörande i flerbostadshus.

Enligt studiens författare, Emelie Färdeman, finns det inga enkla förklaringar till kopplingen mellan brott och boendeform, och några specialstudier har heller inte gjorts.

Läs ocksåPensionär som hade vapen och granater i lägenheten får inte bo kvarVapen som polisen hittade hos pensionär

– Troligtvis är det andra faktorer som bättre förklarar utsatthet för dessa brott. Till exempel är unga mer utsatta och fler unga bor i flerfamiljshus. Även många andra tänkbara faktorer kan spela in, säger hon till Hem & Hyra.

Under 2011 utsattes var tionde hushåll för någon form av egendomsbrott – och även inom denna kategori är hushåll i storstadsregioner mest utsatta. Allra vanligast är cykelstölder, vilket drabbade 6,7 procent av samtliga hushåll.

En annan förklaring till varför storstäder är mer brottsutsatta kopplas till socioekonomiska faktorer såsom utbildningsnivå, yrke och inkomst, berättar Emelie Färdman.

– Rimligtvis gäller det även boende i flerfamiljshus.

Beroende på vilket kön du tillhör är sannolikheten större att drabbas av vissa brott. Män uppger i högre grad att de fallit offer för misshandel och personrån, medan kvinnor står för de flesta rapporterna om hot, sexualbrott och trakasserier.

Fakta: Andel drabbade av brott

RånBoende i flerfamiljshus: 4,4 procentBoende i småhus: 1,5 procent

HotBoende i flerfamiljshus: 5,5 procentBoende i småhus: 3,0 procent

MisshandelBoende i flerfamiljshus: 3,7 procentBoende i småhus: 1,6 procent

SexualbrottBoende i flerfamiljshus: 1,1 procentBoende i småhus: 0,4 procent

Fakta: Så många drabbas av brott

Stockholm: 13,5 procentUppsala: 9,8 procentSödermanland: 11,2 procentÖstergötland: 11,0 procentJönköpinig: 11,6 procentKronoberg: 11,6 procentKalmar: 9,2 procentGotland: 11,1 procentBlekinge: 8,7 procentSkåne: 12,5 procentHalland: 11,6 procentVästra Götaland: 10,6 procentVärmland: 10,7 procentÖrebro: 14,2 procentVästmanland: 12,4 procentDalarna: 9,4 procentGävleborg: 9,3 procentVästernorrland: 9,2 procentJämtland: 11,7 procentNorrbotten: 11,1 procentHela riket: 11,6 procent

Källa: Brå

Fakta: Ur undersökningen

23 procent av befolkningen utsattes för brott under 2011.
Utsattheten för brott har minskat från 26 procent till 23 procent de senaste fem åren.
6,7 procent av hushållen drabbades av cykelstöld 2011.

Läs också Före detta bostads-vd åtalas för våldtäkt mot barn – "mycket teknisk bevisning" Skrik, svordomar och vräkning – grannfejd i lägenhetshus
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.