Annons

Färre måste betala tillbaka bostadsbidrag

Nyheter ​De flesta hushåll som får bostadsbidrag har fått rätt preliminärt bidrag och slipper betala tillbaka pengar. Det visar en sammanställning som Försäkringskassan gjort.

​Drygt 234 000 hushåll fick under 2009 bostadsbidrag från Försäkringskassan. Bidraget riktar sig till barnfamiljer och unga med låga inkomster och höga boendekostnader. Men om inkomsten blir högre än beräknat under året kan hushållet bli skyldigt att betala tillbaka en del eller hela bidragsbeloppet.
Siffror från Försäkringskassan visar att det för 2009 var 28 procent som fått för stort bostadsbidrag och tvingas betala tillbaka, 59 procent fick rätt storlek på det preliminära bidraget och 13 procent hade tjänat mindre än beräknat och får en tilläggsutbetalning.
–  Kanske har folk blivit lite mer försiktiga när de ansöker om bidrag. Eller så har de blivit bättre på att anmäla ändrad inkomst till oss. Vi har numera en tjänst så att man får en påminnelse om det, säger Marie Silfverberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.