Annons

Fast telefon ofta krav för trygghetslarm

Nyheter Kommunen bestämmer över larmen. För att få trygghetslarm krävs ofta fast telefon hemma – och de digitala alternativen lider av tekniska svagheter.

Ett trygghetslarm är en anordning som snabbt kopplar till en larmcentral när dess ägare trycker in knappen på en bärbar dosa. Idealiskt för äldre och funktionshindrade som vid akuta situationer behöver omedelbar hjälp.

Enligt siffror från Hjälpmedelsinstitutet har ungefär 200 000 svenskar trygghetslarm installerade i sin hemmiljö och tekniken ersätter i många fall behov av ett särskilt boende eller personlig assistans.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Larmen hyrs av kommunen till en kostnad på knappt 100 till 200 kronor i månaden.

Men den tekniska utvecklingen och svenskarnas förändrade telefonvanor ställer nya krav på utrustningen.

Moderna lägenheter är ofta inte anslutna till det ordinarie telenätet, vilket kan ställa till med problem om den boende skulle få behov av ett trygghetslarm. Var femte kommun i Hem & Hyras rundringning kräver att beställaren har ett fast telefonabonnemang för att larmet ska fungera.

Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

I sådana fall är bästa lösningen att försöka ansluta sig till det fasta nätet, berättar Kristian Ramírez, jurist och rådgivare på opartiska konsumentorganisationen Telekområdgivarna.

Annons

– Om kommunen har valt ett trygghetslarm som kräver fast telefoni så kan det innebära problem för användaren då man inte kan kräva att få fast telefoni av operatören.

Många av landets kommuner erbjuder två andra varianter av trygghetslarm: ett som baseras på ip-telefoni och kräver internetuppkoppling samt ett larm som ringer upp via mobilnätet.

Läs ocksåMamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Båda alternativen dras dock med tekniska begränsningar. Ip-telefoni är beroende av elförsörjning och vid strömavbrott slås larmfunktionen därför ut. Larm kopplade till mobilnätet är i sin tur beroende av att det finns täckning och larmsignalerna har vid test inte alla gånger nått önskvärd styrka.

Vilken typ av trygghetslarm som passar bäst – och finns tillgänglig – beror på var du bor.

– Valet av tjänst har kommunen gjort så det är till dem man ska ställa frågan om möjlighet att koppla till det ena eller andra nätet. Sen ska man självfallet också höra med den operatör som man tänker använda om de stödjer trygghetslarmet, säger Kristian Ramírez.

Annons

Ljungby kommun tillhör dem som av säkerhetsskäl rekommenderar de ursprungliga, analoga larmen framför de mobila.

– Nackdelen är att gsm-larmen är beroende av täckning. Där det inte finns god täckning, har larmen svårt att fungera, säger verksamhetschef Johan Rutgersmark.

Men även trygghetslarm med fast telefoni har sina svagheter. När en stor del av telefonnäten i dag har digitaliserats förvrängs de analoga tonerna ibland på väg mot sitt mål – vilket i värsta fall kan leda till hjälpsignalen inte hörsammas. Enligt ett regeringsbeslut ska alla analoga trygghetslarm därför över tid bytas ut mot digitala.

Fakta: Tillgängliga typer av trygghetslarm
Kommun Typ av larm
Bergs kommun Endast fast telefon
Bjuv Endast fast telefon
Eslöv Fast telefon och mobil – med begränsningar
Gävle Fast telefon och mobil
Göteborg Fast telefon, mobil och IP
Karlstad Fast telefon, mobil och IP
Lerum Fast telefon och IP
Ljungby Fast telefon och mobil
Ljusdal Endast fast telefon
Osthammars kommun Endast fast telefon
Skara Fast telefon och IP
Skellefteå Fast telefon och mobil
Stockholm Fast telefon, mobil och IP
Södertälje Fast telefon, och mobil
Vänersborg Fast telefon, mobil och IP
Västervik Fast telefon och mobil
Ystad Fast telefon och IP
Örebro Fast telefon och mobil
Läs också Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!” Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.